Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2009 - Anul XIV, nr. 205 (4191)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăierea unor sporuri pentru 9 din 10 zile de concediu fără plată, cursurile încep în 14 septembrie

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi sindicatele din învăţământ au găsit, ieri, soluţii pentru nouă din cele zece zile de concediu fără plată prin tăierea unor sporuri, asigurând elevii că vor începe cursurile pe 14 septembrie.

Ministerul Educaţiei a propus eliminarea fondului de premiere de 2%, a salariului de merit şi a sporului pentru mediul rural, pentru a fi făcute economiile privind cheltuielile de personal de 15,5% pe lună în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea.

Liderul sindical a precizat că este posibil să se revină la norma de 18 ore pe săptămână pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani, tot pentru a se face economii privind cheltuielile de personal.

Ministrul Ecaterina Andronescu a spus că nu se poate scurta semestrul cu 10 zile, pentru că acest lucru ar aduce "pagubă" şcolii, astfel că se vor diminua cheltuielile cu salariile nu prin zile libere, ci prin alte soluţii. Ministrul a spus că până în prezent au găsit soluţii pentru nouă din cele zece zile.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus că, în universităţi, rectorii vor avea întreaga responsabilitate privind măsurile de reducere a cheltuielilor cu salariile de 15,5% pe lună, o variantă fiind reducerea numărului de norme.

De asemenea, Hadăr a mai spus că veniturile extrabugetare ale universităţilor pot completa sumele de bani privind aceste zile de concediu fără plată.

Sindicatele din educaţie au mai spus că ar prefera ca politicienii să nu vină la festivităţile de la începerea cursurilor. Reprezentanţii sindicatelor au precizat că iau în calcul boicotarea eventualelor acţiuni electorale ale clasei politice la festivităţile de deschidere a cursurilor.

O decizie finală privind concediul fără plată va fi luată la sfârşitul zilei, discuţiile de la Ministerul Educaţiei fiind întrerupte pentru ca cele două părţi să meargă la dezbaterile de la Guvern pe tema legii unice de salarizare.

Sindicatele din educaţie vor cere reprezentanţilor Guvernului, la întâlnirea care se desfăşoară, la această oră, la sediul Executivului, să excludă învăţământul de la măsura privind concediul fără plată, pentru că nu se poate aplica, elevii având de suferit, pe lângă diminuarea salariilor profesorilor care sunt deja mici.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PSD, că nu este de acord ca începutul anului şcolar să fie amânat, pentru a se contabiliza astfel cele 10 zile de concediu fără plată, aşa cum a propus unul dintre liderii Federaţiei Educaţiei Naţionale.

"Anul şcolar este an şcolar. Are un număr de zile. Pentru fiecare zi din anul şcolar este o planificare a curriculumului şcolar. Orice zi pierdută e o zi pierdută pentru şcoală. Personal nu pledez pentru aceast variantă", a spus Ecaterina Andronescu.

Propunerea FEN a fost contestată şi de celelalte federaţii sindicale din educaţie.

Procedura de stabilire a zilelor libere fără plată va fi decisă de fiecare minister în parte, cu respectarea legii, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care a făcut un apel către angajaţii din sistemul public să înţeleagă necesitatea acestei măsuri temporare.

El a arătat că procedura a fost lăsată la latitudinea fiecărui ordonator principal de credite, care are ca variante - ce pot fi combinate - acordarea de zile libere, diminuarea salariilor, disponibilizări, reducerea programului de lucru, pentru a opera în final reducerea fondului de salarii. Procedura va fi stabilită prin discuţii cu angajaţii.

Pogea a precizat că reducerea de cheltuieli aferente zilelor libere a fost inclusă în ordonanţa de rectificare bugetară, aprobată, sâmbătă, de Guvern.

Executivul a elaborat deja un proiect de lege, prezentat joi de MEDIAFAX, care prevede că, în vederea încadrării în limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, vor acorda, din oficiu, în perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare sau, după caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel încât veniturile plătite salariaţilor să se diminueze cu 15,5% lunar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăierea unor sporuri pentru 9 din 10 zile de concediu fără plată, cursurile încep în 14 septembrie.
 Vizualizări articol: 306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăierea unor sporuri pentru 9 din 10 zile de concediu fără plată, cursurile încep în 14 septembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei