Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2009 - Anul XIV, nr. 33 (4019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Sănătăţii vrea program de lucru european pentru medicii români

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, doreşte un program de lucru european pentru medicii români, care să includă pauză de masă la prânz, gardă redusă şi, ulterior, o zi liberă, precum şi sistemul de gardă "on call" la domiciliu, în specialităţile deficitare.

Programul european prevede ca timp de lucru între orele 8.00 şi 17.00, program normal, cu pauză de masă şi gardă de la ora 17.00 la 8.00 dimineaţa.

"În acest sens au fost mai multe propuneri, eu agreez una şi sper ca directorii să mă susţină", a spus Bazac, într-o conferinţă de presă organizată după întâlnirea cu directorii spitalelor de urgenţă, unul dintre subiecte fiind programul timpului de gardă.

O propunere vizează menţinerea gărzii de la ora 14.00 la ora 8.00 dimineaţa (18 ore), medicul având posibilitatea de a pleca acasă dimineaţa (după gardă) fără a fi afectată plata salarială.

O altă propunere prevede ca garda să aibă 12 ore şi să fie comasată cu contravizita după-amiază şi program de şase ore dimineaţa.

"A treia propunere este cea care îmi place cel mai mult. Este vorba despre un program de lucru european, de la 8.00 la 17.00, program normal, cu pauză de masă şi gardă de la ora 17.00 la 8.00 dimineaţa. În cazul specialităţilor deficitare, am propus introducerea sistemului de gardă «on call», la domiciliu, plătită", a mai spus Bazac.

Ministrul spune că prin nou sistem de gardă, medicii ar putea fi mai bine plătiţi.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), profesor doctor Gheorghe Iana, a arătat că sistemul «on call» ar putea fi utilizat în chirurgia toracică, în chirurgia buco-maxilo-facială sau în chirurgia vasculară.

 

Procent decent pentru medicii de familie

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, crede că medicii de familie nu au văzut proiectul de buget, de aceea au criticat fondurile alocate pentru 2009 şi i-a asigurat că va milita pentru un procent decent în cazul asistenţei primare şi îi va stimula prin dezvoltarea unor programe noi.

"Eu nu cred că medicii de familie au văzut proiectul de buget, dar le promit că vom stimula munca medicilor de familie implicându-i în programe noi", a spus ministrul Sănătăţii.

Pentru 2009, ministrul Sănătăţii ar vrea să dezvolte două programe naţionale de sănătate, respectiv unul de screening pentru cancerul de col uterin şi unul pentru bolile cardiovasculate, cele mai răspândite maladii din România.

Medicii de familie au anunţat, ieri, într-un comunicat de presă, că sunt nemulţumiţi de nivelul fondurilor alocate asistenţei medicale primare şi solicită păstrarea cel puţin a aceleiaşi foi de buget din 2008 şi în acest an, pentru evitarea falimentării cabinetelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Sănătăţii vrea program de lucru european pentru medicii români.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Sănătăţii vrea program de lucru european pentru medicii români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei