Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 sep 2008 - Anul XIII, nr. 226 (3907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România este pe locul doi în Europa în privinţa numărului de naşteri la adolescente

România ocupă locul doi în Europa, după Marea Britanie, în ceea ce priveşte numărul de naşteri înregistrat la fete cu vârste între 15 şi 19 ani, 13 la sută dintre mamele înregistrate în 2005 fiind adolescente, conform unui raport al Uniunii Europene.

"În România, în 2005 s-au înregistrat 28.536 de naşteri la adolescente între 15 şi 19 ani, 527 dintre acestea au aparţinut unor mame sub 15 ani. Aceste date plasează România pe locul doi în Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, după Marea Britanie, unde au fost înregistrate, în acelaşi an, 50.160 naşteri", se arată într-un comunicat al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).

Dacă cele 50.000 de naşteri la adolescente reprezintă în Marea Britanie doar 7 la sută din totalul naşterilor din 2005, în România, procentul este 13 la sută.

Altfel spus, o adolescentă din 50 face anual avort, iar una din 23 devine mamă.

În 2005, la grupa de vârstă 15-19 ani s-au înregistrat aproape 18.000 de întreruperi de sarcină legale, ceea ce înseamnă aproximativ 10 la sută din totalul avorturilor din acel an.

 

Aproape 30.000 de fete devin anual mame în România

“Anual, în jur de 29.000 de fete tinere, până în 19 ani, devin mame în România. Li se răpesc ultimii ani ai adolescenţei, sunt încărcate de o povară prea grea pentru umerii lor şi sunt expuse la diverse forme de discriminare. Alte aproape 18.000 au avut un avort. Anul acesta, de Ziua Mondială a Contracepţiei, vrem să le atragem tinerilor atenţia că pot găsi răspunsuri despre viaţa sexuală şi contracepţie modernă, în presă, pe internet, şi mai ales la cabinetele medicale care le stau la dispoziţie”, a spus directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, Borbala Koo.

Potrivit statisticilor UE, situaţia avorturi legale înregistrate în 2005 la categoria de vârstă 15-19 ani se prezintă astfel: Germania – 15.753, Ungaria - 5.588, Suedia - 6.686, Finlanda - 2.268, Franţa - 28.376, Italia - 9.725, România - 17.092 şi Marea Britanie - 36.023.

În America Latină, un procent între 35 şi 52 dintre sarcinile la adolescente sunt neplanificate. În medie, 38 la sută dintre femei rămân însărcinate înainte de 20 de ani. Totodată, potrivit datelor Panamerican Health Organization, 15 la sută dintre adolescenţii între 15 şi 19 ani din America Latină contractează o boală cu transmitere sexuală în fiecare an.

 

“Trăieşte-ţi viaţa înainte să ţi-o complici”

Dacă anul trecut SECS a tras un semnal de alarmă asupra faptului că foarte multe femei din România folosesc încă metode contraceptive tradiţionale pentru a se proteja de o sarcină nedorită, anul acesta, Ziua Mondială a Contracepţiei este dedicată unui subiect care a făcut parte din agenda publică în 2008, fenomenul sarcinilor la adolescente, care reprezintă în continuare un motiv de îngrijorare şi obiectul multor programe sociale, chiar şi în ţările dezvoltate din vestul Europei.

Astfel, mâine, de Ziua Mondială a Contracepţiei, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală va derula o serie de activităţi de informare pentru adolescenţi, sub mesajul “Trăieşte-ţi viaţa înainte să ţi-o complici”.

Sarcina reprezintă principala cauză a decesului la tinerele femei între 15 şi 19 ani din întreaga lume, din cauza complicaţiilor la naştere şi a avorturilor ilegale sau nesigure.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România este pe locul doi în Europa în privinţa numărului de naşteri la adolescente.
 Vizualizări articol: 444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România este pe locul doi în Europa în privinţa numărului de naşteri la adolescente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei