Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2008 - Anul XIII, nr. 216 (3897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu a semnat ordinul pentru lista alimentelor nerecomandate pentru elevi şi preşcolari

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat, ieri, ordinul prin care se stabileşte lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, care va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, informează Ministerul Sănătăţii Publice (MSP).

Lista a fost stabilită în conformitate cu articolul 9 din Legea 123 din 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la trei zile de la publicare.

Actul normativ prevede criteriile în funcţie de care se stabileşte ce categorii de alimente sunt nerecomandate copiilor, criterii universal recunoscute ca esenţiale pentru o nutriţie sănătoasă. Scopul actului este, în primul rând, educarea copilul, care trebuie să dezvolte un comportament alimentar sănătos.

Lista a fost realizată pornind de la premisa că, pe parcursul programului şcolar care durează patru - şase ore pe zi, copilul trebuie să ia o gustare, care să reprezinte maximum zece la sută din valoarea caloricǎ zilnicǎ, adică 300 de Kcal.

Actul normativ prevede că în incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista elaborată de MSP. Este vorba despre prǎjituri, bomboane, acadele, hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prǎjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sǎrate, snacks-uri, alune sǎrate, seminţe sǎrate şi alte produse similare, alimente vrac, sandvişuri neambalate.

Altfel spus, alimente cu conţinut de peste 300Kcal/unitatea de vânzare.

Sunt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele si citricele) sau alimentele neetichetate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Secretarul de stat în MSP Mircea Mănuc declara, în august, că alimentele interzise în şcoli pot fi cumpărate, însă, de la chioşcurile aflate la cinci metri în afara şcolii, potrivit Legii pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, intrată în vigoare din 2 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu a semnat ordinul pentru lista alimentelor nerecomandate pentru elevi şi preşcolari.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu a semnat ordinul pentru lista alimentelor nerecomandate pentru elevi şi preşcolari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei