Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2008 - Anul XIII, nr. 161 (3842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vârstnicii care traversează neregulamentar, cei mai expuşi accidentelor rutiere

Din ce în ce mai multe accidente rutiere, care au loc pe străzile Capitalei, se produc din vina pietonilor care traversează neregulamentar, în special a persoanelor în vârstă, numai în primele şase luni ale acestui an 163 de bătrâni provocând accidente de circulaţie.

Comisarul şef Marian Motoc, şeful Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei (BPR), a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, lansarea Campaniei ''Nu-ţi arunca viaţa în stradă'', după ce numărul de accidente produse pe străzile oraşului a crescut, în prima jumătate a acestui an, cu peste 22 la sută, mai ales a celor în care sunt implicaţi pietonii cu vârste peste 60 de ani.

Motoc a precizat că, în acest an, au avut loc 2.381 de accidente soldate cu victime, în care au murit 57 de persoane, 583 au fost rănite grav, iar 2.180 au suferit leziuni uşoare.

''Traversarea drumurilor publice prin locuri nepermise reprezintă o cauză importantă în producerea accidentelor rutiere în Capitală, înregistrând 30 la sută din totalul accidentelor'', a adăugat şeful BPR.

 

O treime dintre pietonii decedaţi în accidente sunt vârstnici

Poliţiştii de la circulaţie au mai constatat că o treime din pietonii decedaţi sau vătămaţi grav, în accidentele produse din cauza traversării neregulamentare, au vârste de peste 60 de ani, în primele şase luni ale acestui an, persoanele în vârstă fiind implicate, cu vinovăţie, în 163 de accidente soldate cu opt răniţi, 70 de răniţi grav şi 85 de răniţi uşor.

''Scopul Campaniei este conştientizarea pietonilor, în special a celor care au peste 60 de ani, segmentul acesta de vârstă având o pondere mai mare la numărul de răniţi'', a spus Motoc, adăugând că, odată cu vârsta, se diminuează reflexele.

Prezent la conferinţa de presă pentru lansarea campaniei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că cetăţeanul are un rol major în prevenirea accidentelor, putând să-şi protejeze viaţa.

El a precizat că în zonele urbane, mai ales, sunt afectaţi oamenii în vârstă care poate nu văd, nu aud şi au reflexe întârziate, iar urmările accidentelor au efecte mult mai grave asupra lor.

Raed Arafat a precizat şi că în România sunt accidente pe autostradă în care sunt implicaţi pietoni, ceea ce nu se întâmplă în alte ţări.

''Avem accidente cu pietoni pe autostradă. Pe afară nu vezi aşa ceva'', a spus Arafat, adăugând că în aceste cazuri, deşi intervine elicopterul SMURD, poate fi prea târziu pentru victime, accidentele fiind extrem de grave.

''Ministerul Sănătăţii este alături de Poliţia Rutieră. Preferăm măsurile de prevenire, decât să se întâmple inevitabilul şi să intervenim pentru a salva vieţi'', a mai spus Raed Arafat.

 

Campania se desfăşoară până-n noiembrie

Campania ''Nu-ţi arunca viaţa în stradă'' se va desfăşura între 11 iulie şi 18 noiembrie, perioadă în care au loc două evenimente importante, Ziua Mondială a Populaţiei şi Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.

Brigada de Poliţie Rutieră va distribui, mai ales persoanelor în vârstă, 200.000 de fluturaşi cu mesajul campaniei, cu ajutorul factorilor poştali, agenţilor de la circulaţie şi poliţiştilor de proximitate.

De asemenea, vor fi făcute informări şi recomandări prin intermediul presei şi prin participarea ofiţerilor de poliţie la emisiuni cu tematică rutieră.

Poliţiştii de la circulaţie vor mai face şi acţiuni în cele 64 de ''puncte negre'' din Capitală, cu precădere în cele 17 zone în care se înregistrează mai multe traversări neregulamentare, printre care Şoseaua Colentina.

''Poliţiştii îi vor sancţiona pe pietoni, astfel încât să înţeleagă că prin nerespectarea regulilor de circulaţie se expun unui pericol'', a mai precizat şeful BPR, comisarul şef Marian Motoc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vârstnicii care traversează neregulamentar, cei mai expuşi accidentelor rutiere.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vârstnicii care traversează neregulamentar, cei mai expuşi accidentelor rutiere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei