Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2008 - Anul XIII, nr. 161 (3842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS ar putea începe eliberarea cardurilor europene de sănătate din august

Vineri, 11 Iulie 2008 (18:57:46)


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea elibera, din august, cardul european de sănătate, întrucât procedura de licitaţie deschisă pentru personalizarea şi distribuirea acestuia se află în curs de definitivare, până atunci fiind valabile certificatele provizorii.
  Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că în perioada ianuarie – iunie 2008 au fost eliberate, conform solicitărilor, 127.000 de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări de sănătate.

"Estimăm că în cursul lunii august 2008 va putea fi eliberat asiguraţilor cardul european de asigurări de sănătate personalizat, având în vedere că procedura de licitaţie deschisă pentru personalizarea şi distribuirea acestuia se află în curs de definitivare'', a mai spus Ciurchea.

Până la data eliberării cardului european, asiguraţii pot beneficia în continuare de certificate provizorii de înlocuire a cadrului european de asigurări de sănătate.

Cardul european de sănătate a fost lansat la 1 ianuarie 2007, la eliberarea lui fiind formate cozi interminabile. Un card a costat iniţial 2,2 lei, iar din august 2007, după ce a fost schimbată firma care producea acest document, preţul s-a dublat, ajungând la 4,39 lei.

Potrivit preşedintelui CNAS, aproape 180.000 de carduri europene de sănătate au fost eliberate în 2007, majoritatea nefiind folosite. În Bucureşti au fost eliberate, în acelaşi interval, aproape 15.000 de carduri europene de sănătate.

Din 1 ianuarie 2008, cardul de sănătate este distribuit gratuit, contravaloarea lui fiind plătită din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit recomandărilor Uniunii Europene.

Cardul european de sănătate este valabil şase luni şi permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenţă în alte state, fără să mai fie nevoie de încheierea unei asigurări private de sănătate. În baza acestuia, românii vor beneficia de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.

De card pot beneficia, la cerere, doar cei care şi-au achitat la zi contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Totodată, cardul nu dă dreptul posesorului să beneficieze de tratamente în străinătate pentru probleme de sănătate preexistente călătoriei. Pentru cazurile în care ar fi obţinută totuşi asistenţă medicală în străinătate pentru alte probleme de sănătate decât cele ivite în cursul călătoriei, legislaţia din domeniu prevede recuperarea banilor de către CNAS de la respectivele persoane, pe cale juridică, existând posibilitatea ca făptuitorii să intre şi sub incidenţa legii penale.

Cardul european de sănătate este distribuit prin poştă, fiind livrat solicitanţilor ca scrisoare recomandată simplă. Asiguratul va primi avizarea prin poştă în termen de şapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi la adresa indicată de acesta, iar cardul va fi livrat asiguratului personal.

În cazul în care solicitantul cardului nu se prezintă la oficiul poştal pentru ridicarea acestuia în termen de 15 zile de la primirea avizului, documentul va fi trimis Casei de Asigurări de Sănătate care l-a emis, solicitantul putând să îl ridice ulterior de la această instituţie.

Primul contract pentru realizarea cardurilor europene de sănătate a fost încheiat cu firma Starling, pe o perioadă de şase luni, aceasta trebuind să realizeze un milion de astfel de documente, din care a făcut doar 150.000.

După expirarea contractului cu firma Starling, la 30 iulie 2007, licitaţia pentru executarea noilor carduri europene de sănătate, cu noi elemente de securitate, a fost câştigată de firma S&T.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS ar putea începe eliberarea cardurilor europene de sănătate din august.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS ar putea începe eliberarea cardurilor europene de sănătate din august0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pont pentru nenea redactoru' trimis de
(12 iul 2008, 17:36:33
daca tot te documentezi de cnas, dute ca C.A.S. Suceava ca sa vezi culmea nesimtirii la compartimentul juridic ,ce cu onor doamna prezidenta economista il patroneaza.In fapt a ajuns sa trimita titluri executorii la medici de familie,i-a amenitat cu executari silite pentru GRAVUL MOTIV:au gasit in arhive ca au trimis corespondenta la medicul de familie in 2006 care a costat atentie!!!! 2 sau 3 lei si pe care acum dupa 2 ani,instiinteaza medicul ca este executat cu suma de 10 lei . Probabil ca doamna prezidenta desi este economista,a fost ocupata cu campania electorala si a uitat ca in bugetul casei au capitol distinct de ,,cheltuieli'' si ca acestea sunt cheltuieli de corespondenta care le suporta chiar ei si nu destinatarul scrisorelei trimisa de ei. Deasemeni doamna jurista ,probabil la Stefan Gheorghiu a uitat ce insemna o executare silita,cu o notificare-somatie prealabila si nu tam nesam,ca nu mai au ei fonduri de salarii babane ori sedii luxoase.
2.   Continuarea pontului trimis de
(12 iul 2008, 17:44:39
De altfel domnule redactor,va insttintez ca singura relatie dintre un medic de familie si CAS Suceava, este contractul care se incheie anual si unde se specifica ca partile sunt obilgate sa anunte reciproc de noutatile survenite si nu ca isi vor suporta fiecare cheltuieli de corespondenta.Atunci ar trebui si eu ca medic de familie daca vin lunar la raportari de la Dorna sau Radauti sa cer restituirea cheltuilelilor de transport de la CAS,daca ei vor sa le achit corespondenta catre mine.Cazul relatat de mine nu este singular majoritatea medicilor de familie au primit astfel de executari silite pentru sume derizorii,care nici macar nu trebuie de drept sa le achite.M-as fi semnat cu draga inima,dar mentalitatea neo-comunista din cadrul Cas Suceava,ma face sa nu fac asta,pentru ca s-ar razbuna cu controale comandate ,,special'',dar va rog insistent sa efectuati o ancheta jurnalistica in acest sens ...doar sunteti ziarul care sta de vorba cu oamenii !!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei