Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2008 - Anul XIII, nr. 161 (3842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Numărul avorturilor în România, în scădere

Numărul avorturilor în România a scăzut de peste şapte ori în 2007 comparativ cu anul 1990, în mare parte datorită accesului la servicii de planificare familială care ajută cuplurile să aibă copii doriţi, potrivit Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA).

Sub sloganul "Planifică-ţi viaţa. E dreptul tău", de Ziua mondială a populaţiei, UNFPA atrage atenţia asupra urgenţei de a face planificarea familială accesibilă tuturor oamenilor. În 1968, Anul internaţional pentru drepturile omului, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au proclamat dreptul persoanelor şi al cuplurilor de a decide mărimea familiei pe care o doresc.

Potrivit UNFPA, în prezent 61 la sută dintre cuplurile din România folosesc metode moderne de contracepţie.

"Dintr-o ţară în care planificarea familială era inexistentă la începutul anilor '90, România a devenit o ţară în care peste jumătate din cupluri folosesc planificarea familială. Accesul la servicii de planificare familială a condus la scăderea constantă şi semnificativă a numărului de avorturi", se arată într-un comunicat de ieri al UNFPA.

Astfel, dacă în 1990, în România s-au înregistrat 992.265 de avorturi, în 2007 numărul acestora a fost de 137.226, o scădere semnificativă înregistrându-se şi la numărul de decese materne - 33 de cazuri în 2007, în comparaţie cu 263 înregistrate în 1990.

"Accesul la servicii de planificare familială ajută cuplurile să aibă copii doriţi. În prezent, în România, mai mult de 90 la sută dintre sarcini sunt dorite", se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, UNFPA consideră că la patruzeci de ani de la declararea dreptului fundamental al oamenilor de a decide numărul de copii şi distanţa dintre naşteri, planificarea familială rămâne departe de a fi o realitate pentru milioane de oameni din întreaga lume.

"Informaţiile despre metodele de contracepţie şi planificare familială sunt inaccesibile pentru sute de milioane de femei, bărbaţi şi tineri. Nevoia este extremă printre cei săraci şi marginalizaţi. Planificarea familială le oferă tuturor oamenilor posibilitatea să decidă numărul de copii pe care îi doresc şi momentul naşterii lor, asigurând femeilor o mai mare libertate, permiţându-le să-şi continue studiile şi să devină active pe piaţa muncii. Planificarea familială reprezintă în prezent o parte importantă a vieţii în întreaga lume, dar fondurile sunt în scădere iar nevoile sunt în creştere", susţine organizaţia.

Tinerii sunt, potrivit specialiştilor, cei mai afectaţi de lipsa fondurilor, în întreaga lume trăind peste un miliard de tineri între 15 şi 24 de ani care au nevoie urgentă de servicii şi informaţii de calitate privind planificarea familială.

"Peste 80 la sută dintre aceşti tineri trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare", mai arată UNFPA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul avorturilor în România, în scădere.
 Vizualizări articol: 384 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Numărul avorturilor în România, în scădere1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei