Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2008 - Anul XIII, nr. 161 (3842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Agriculturii va inventaria şi controla comercianţii de legume şi fructe

Vineri, 11 Iulie 2008 (18:55:40)

Ministerul Agriculturii va întocmi şi întreţine o bază de date care va include comerciaţii din sectorul de legume şi fructe proaspete, pe care îi va controla pentru a verifica dacă respectă standardele europene de calitate în domeniu.

  Măsurile sunt incluse într-un ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor (ISCTPVLF), publicat vineri în Monitorul Oficial.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, ordinul reînnoieşte legislaţia românească în baza regulamentului Comisiei Europene pentru sectorul de legume şi fructe.

"În vechea lege existau vicii cu privire la condiţiile de calitate a fructelor şi legumelor, fapt pentru care pe piaţă mai scăpau produse cu o calitate îndoielnică. Noul ordin reglementează clar condiţiile şi normele pentru această piaţă", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Gheorghe Albu.

La rândul său, preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase, a spus că este încrezător în punerea în practică a noii legi, care stabileşte norme mai clare pentru sectorul de profil.

"Până acum produsele circulau necontrolat, iar Inspecţia are misiunea să facă ordine în piaţă pentru produsele proaspete şi conservate, astfel încât normele de calitate şi de etichetare să fie respectate", a precizat Tănase.

Potrivit ordinului, Inspecţia de Stat urmează să întocmească şi să întreţină o bază de date care să cuprindă persoanele şi firmele care participă la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete pe întreaga filieră de produs, de la producător, până la consumatorul final, iar comercianţii sunt obligaţi să ofere informaţiile necesare pentru acest demers.

În cazul persoanelor care comercializează sau transportă cantităţi reduse, dacă fructele şi legumele sunt vândute în regiunea de unde sunt recoltate, pentru consumul local tradiţional sau în pieţe de producători din zonă, nu este necesară înscrierea în baza de date.

Totodată, ISCTPVLF urmează să efectueze controale pentru a verifica dacă legumele şi fructele respectă standardele de calitate conforme normelor UE, atât pentru produsele destinate pieţei interne originare de pe plan local sau din import, cât şi celor destinate exportului sau care urmează să fie utilizate în industria alimentară.

Dacă Inspecţia de Stat va controla prin sondaj comercianţii de legume şi fructe care livrează marfa pe piaţa internă, loturile destinate exportului vor fi verificate integral pentru eliberarea certificatului de conformitate cu standardele de calitate.

Potrivit ordinului, comercianţii de fructe şi legume sunt obligaţi să afişeze informaţiile despre ambalaj, produs, ţara de origine, categoria de calitate, precum şi specia, soiul sau calibrul în mod vizibil, pe etichete sau imprimate direct pe ambalaj sau colet. Opţional, se poate ataşa şi marca oficială de control.

Standardele de calitate ale legumelor şi fructelor care se pot comercializa precizează că produsele trebuie să fie întregi, sănătoase, fără boli, mirosuri, gusturi străine sau umezeală exterioară anormală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Agriculturii va inventaria şi controla comercianţii de legume şi fructe .
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Agriculturii va inventaria şi controla comercianţii de legume şi fructe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei