Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2008 - Anul XIII, nr. 154 (3835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prima zi de proteste a sindicaliştilor pentru majorarea salariului minim

Sindicaliştii au încheiat prima zi de proteste în faţa sediilor ministerelor Muncii şi Finanţelor, anunţând că vor continua acţiunile şi în zilele următoare, iar dacă Guvernul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie, vor organiza un miting de amploare.

Aproximativ o sută de sindicalişti au pichetat, ieri, timp de trei orei, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, cerând Guvernului majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei din 1 iulie, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

"Confederaţiile sindicale manifestă, astăzi (miercuri - n.r.), pentru aplicarea de către Guvern a angajamentelor deja luate. Noi nu cerem o majorare de salariu, ci să se respecte legea, să fie răsplătită munca", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit lui Hossu, un salariu minim de 540 de lei este foatrte departe de coşul minim, în România existând peste 1,3 milioane de persoane asistate social.

Liderul sindical a mai spus că "Guvernul ia decizii aberante" şi că există o lipsă de coerenţă a politicii guvernamentale, în sensul că Executivul aprobă creşteri de preţuri şi în acelaşi timp dă o ordonanţă de Guvern prin care un milion de familii defavorizate vor primi ajutor de încălzire, aceşti bani provenind din sponsorizări ale întreprinderilor care cer creşteri ale preţurilor.

"Păstrarea salariului minim la un nivel scăzut creează evaziune fiscală şi muncă la negru", a adăugat Hossu.

 

Proteste timp de două săptămâni

Sindicaliştii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS vor picheta sediile celor două ministere, dar şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămâni, timp în care pregătesc un miting de amploare în faţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba până atunci majorarea salariului minim la 540 de lei.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, susţinea că după ce vor începe protestele, sindicaliştii nu vor mai accepta o majorare de 540 de lei, ci vor cere 600 de lei.

"Dacă apucăm să începem protestele, nu mai acceptăm 540 de lei salariul minim, de la 1 iulie avem mandat să cerem 600 de lei, pentru că au crescut şi preţurile. Dacă ne lasă să intrăm în acţiuni, vom continua până la toamnă, iar de la toamnă vom da jos Guvernul", preciza Petcu.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Ovidiu Jurca a spus că decizia tuturor confederaţiilor sindicale va fi comună. "În cazul în care Guvernul nu va majora salariul minim la 540 de lei, vom ieşi cu toţii în stradă, pentru că această chestiune afectează pe toată lumea. Vrem să se audă glasul nostru unit că nu suntem de acord cu abordarea Guvernului", a precizat Jurca.

Sindicaliştii susţin că deşi cu 30 de zile în urmă ministrul Muncii declara că în primul semestru al anului 2008 încasările la buget au depăşit cu opt la sută previziunile, în prezent acesta justifică refuzul Guvernului de a-şi respecta angajamentul prin aceea că nu sunt fonduri la buget pentru creşterea salariului minim pe economie.

 

Păcuraru: „Patronatele şi sindicatele nu s-au pus de acord”

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, marţi, că a primit de la reprezentanţii confederaţiilor sindicale un memoriu adresat premierului Călin Popescu Tăriceanu cu argumentaţiile majorării salariului minim de la 500 la 540 de lei, începând din 1 iulie. Ministrul Paul Păcuraru a precizat că aştepta un memoriu comun al sindicatelor şi patronatelor cu argumentarea majorării salariuliu minim la 540 de lei, însă documentul primit marţi este semnat doar de reprezentanţii confederaţiilor sindicale.

"A existat un angajament potrivit căruia trebuia făcut un memoriu comun. Nu am primit decât de la sindicate, deci înţeleg că patronatele şi sindicatele nu s-au pus de acord, nu s-au înţeles între ele", a mai spus Păcuraru.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei, iar din semestrul al doilea, dacă indicatorii economici vor permite, acesta să ajungă la 540 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima zi de proteste a sindicaliştilor pentru majorarea salariului minim.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima zi de proteste a sindicaliştilor pentru majorarea salariului minim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei