Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2008 - Anul XIII, nr. 154 (3835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procesul în care Dan Voiculescu a contestat decizia CNSAS, reluat

Procesul în care preşedintele de onoare al PC Dan Voiculescu a contestat decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de colaborare cu Securitatea se va judeca din 2 septembrie, la Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul instanţei inferioare după ce Legea 187/1999 a fost declarată neconstituţională

În august 2006, CNSAS a respins contestaţia liderului PC Dan Voiculescu la decizia Colegiului potrivit căreia politicianul conservator a colaborat cu fosta Securitate, în sensul de poliţie politică. Acesta a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, de unde dosarul a fost trimis Curţii Constituţionale.

În 31 ianuarie, Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate, că legea după care CNSAS funcţiona este neconstituţională. Decizia Curţii Constituţionale a fost luată după ce avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, a ridicat o serie de excepţii de neconstituţionalitate în legătură cu respectivul act normativ în timpul procesului dintre fostul lider conservator şi instituţia care a statuat că a fost colaborator al Securităţii.

"Caracterul jurisdicţional al atribuţiilor menţionate rezultă din puterea Consiliului şi a Colegiului de a se pronunţa prin acte cu forţă juridică echivalentă cu aceea a hotărârilor judecătoreşti, asupra unor fapte de încălcare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, săvârşite de persoanele verificate, fapte ce se înscriu în premisele răspunderii morale, juridice şi politice a acestora. Împrejurarea că deciziile date de Colegiul Consiliului în soluţionarea contestaţiilor formulate în conformitate cu art.14 alin.1 şi art.16 alin.1 din Legea nr. 187/1999 pot fi atacate în justiţie nu infirmă caracterul jurisdicţional al activităţii Consiliului şi a Colegiului Consiliului, dat fiind că verdictele date de aceste organe au ca obiect constatarea încălcării ordinii de drept (a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale), obiect specific activităţii de jurisdicţie. Potrivit art. 17 alin.1 din lege, aceste verdicte rămân definitive prin necontestarea lor sau prin respingerea de către curtea de apel a contestaţiilor împotriva deciziilor pronunţate de Colegiul Consiliului. Or, caracterul definitiv al deciziilor Colegiului Consiliului este, de asemenea, specific actelor de jurisdicţie", arată Curtea Constituţională în decizia sa privind neconstituţionalitatea activităţii CNSAS.

Legea 187 din 7 decembrie 1999 privind CNSAS impune ca cei care acced la funcţia de şef al statului, parlamentar, membru al Guvernului, avocat al poporului, judecător al Curţii Constituţionale, magistrat, şef de serviciu secret, prefect trebuie să facă o declaraţie pe propria răspundere privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică. Potrivit legii, aceste declaraţii trebuiau verificate de CNSAS.

Guvernul a aprobat, în 5 martie, prin ordonanţă de urgenţă, noul cadru de organizare a CNSAS, actul normativ intrând în vigoare în 14 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul în care Dan Voiculescu a contestat decizia CNSAS, reluat.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesul în care Dan Voiculescu a contestat decizia CNSAS, reluat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei