Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mai 2008 - Anul XIII, nr. 112 (3793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Casa de Pensii caută soluţia pentru eliminarea unor diferenţe între pensii

Casa Naţională de Pensii va iniţia o procedură de analiză privind măsurile pentru eliminarea unor diferenţe de calcul a pensiilor din sistemul public şi va prezenta Guvernului, în luna mai, rezultatele unor analize efectuate împreună cu Ministerul de Finanţe şi o soluţie, o evaluare maximală realizată în 2007 pe grupele I şi II indicând fonduri anuale necesare de 800 milioane euro.

Executivul a aprobat, ieri, un memorandum privind oportunitatea de modificare a prevederilor Legii 19/2000.

"Oriunde parcurg România, în Suceava sau Mehedinţi, Constanţa sau Baia Mare, una dintre problemele care mi se ridică în mod constant e cea privind inechităţile care se păstrează în sistemul public de pensii, deoarece pe Legea 3/1977 problema grupelor avea o anumită abordare şi o recunoaştere în ceea ce priveşte atât reducerea stagiului de contribuţie, cât şi formula de calcul a pensiei, iar în Legea 19/2000 anii de activitate desfăşuraţi în grupa de muncă I sau a II au avut o recunoaştere doar în ceea ce priveşte reducerea stagiului", a spus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

 

Inechităţi.

El a explicat astfel că persoanele ieşite la pensie înainte de 1 aprilie 2001 beneficiază de un tratament preferenţial în raport cu pensionarii a căror situaţie este reglementată de Legea 19, iar operaţiunea de recalculare a pensiilor nu a corectat această inechitate.

"Problema grupelor este greu de soluţionat, nu pentru că pe hârtie sau în lege nu am găsi o formulă de a corecta această inechitate, ci pentru că suportul financiar suplimentar pentru a corecta această inechitate este foarte mare. După 1990, datorită populismelor practicate - mă refer la Decretul-lege 68/1990 însoţit de o serie de alte acte normative - numărul de persoane care au beneficiat de grupă de muncă a crescut considerabil, iar astăzi se apreciază că înregistrăm de 5-6 ori mai multe persoane cu beneficiu de grupă de muncă, aproape două milioane de persoane", a adăugat ministrul Muncii.

 

Testare şi simulare.

Potrivit ministrului, Casa Naţională de Pensii va iniţia o procedură de testare şi simulare în ceea ce priveşte costurile diverselor soluţii posibile avute la dispoziţie pentru a corecta această inechitate.

"Un număr de 1,8 milioane de persoane au dreptul la evaluarea financiară şi din perspectiva anilor de grupă de muncă. Avem ca termen luna viitoare să facem simulări şi evaluări care să fie suportabile financiar, să nu încarce foarte mult bugetul de asigurări social şi care să permită o soluţionare. În soluţia maximală care s-a făcut anul trecut, adică pe un coeficient de 0,5 pentru anul lucrat în grupa I de muncă şi de 0,25 pentru anul lucrat în grupa II de muncă, evaluarea ne-a dus la un necesar de aproximativ 800 de milioane de euro pe an, respectiv 8% din bugetul actual al Casei de Pensii", a spus Păcuraru.

El a arătat că simulările vor fi efectuate pe diverse procente de recunoaştere a anului de grupă şi a apreciat că, printr-o serie de alocări financiare, această inechitate poate fi "reparată".

"Vrem să demarăm soluţionarea acestei probleme. Şi în Parlament sunt foarte multe proiecte de lege care bat la acest subiect. La capătul acestei luni vom prezenta în Guvern rezultatele analizelor şi simulărilor, vom vedea şi evaluările pe care le facem împreună cu Ministerul de Finanţe", a mai spus Păcuraru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Pensii caută soluţia pentru eliminarea unor diferenţe între pensii.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa de Pensii caută soluţia pentru eliminarea unor diferenţe între pensii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Varbe fara rost pentru incalcarea legi trimis de
(16 mai 2008, 19:39:08
salariul ministrilor si a directorilos permit bataia de joc a pensionarilor.interpretarea lelilor este lasata la bunul plac.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei