Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 dec 2007 - Anul XII, nr. 296 (3665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Destin

A murit „domnul Lăzărescu”

Actorul principal din filmul "Moartea domnului Lăzărescu", Ioan Fiscuteanu, a încetat din viaţă, sâmbătă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fiscuteanu a murit, sâmbătă, în jurul orei 13.00, la Secţia de oncologie a Spitalului judeţean din Târgu Mureş.

Conducerea Teatrului Naţional din Târgu Mureş a precizat că actorului i s-a descoperit o formă de cancer în 2001, după care şi-a revenit, însă de o lună starea sa s-a agravat. Fiscuteanu a suferit o intervenţie chirurgicală în 19 noiembrie, după care a fost vizitat de colegi, care spun că arăta foarte bine.

Directorul Teatrului, Cristian Ioan, afirmă că moartea lui Fiscuteanu este o grea pierdere, pentru că "era un actor de rasă".

Cristian Ioan a precizat că, "în mod bizar", astăzi, filmul "Moartea domnului Lăzărescu" era programat la TVR şi tot de astăzi ar fi dorit să-l distribuie pe Fiscuteanu într-unul din cele trei roluri principale masculine din "Hangiţa", de Carlo Goldoni.

O viaţă de om.

Actorul Ioan Fiscuteanu s-a dedicat scenei timp de peste patru decenii, dar şi filmului, cu peste douăzeci de apariţii în diferite roluri, precum şi literaturii, ca autor de poezie şi proză.

Fiscuteanu s-a născut în 19 noiembrie 1937, la Sânmihaiu de Câmpie, judeţul Bistriţa Năsăud. După absolvira Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, urmat între 1958 şi 1962, joacă pe scena Teatrului de Stat din Piatra Neamţ. Din 1968, a fost actor al Teatrului Naţional din Târgu Mureş, unde a jucat în zeci de roluri memorabile.

Din cele peste şaizeci de roluri din teatru, Fiscuteanu s-a distins în piesele lui Caragiale - a fost Ghiţă Pristanda şi Nae Girimea, dar şi Dragomir şi Jupân Dumitrache, precum şi Efimiţa, în travesti. Actorul a jucat şi în piese de Eugeni Ionesco, D.R. Popescu, Romulus Guga, Tudor Popescu, Aurel Baranga, Shakespeare, Eugene O'Neil, Arthur Miller, Cehov, Dario Fo. Alte peste douăzeci de roluri a interpretat şi pe scenele altor teatre.

Regizori, precum Mircea Danieliuc, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Nicolae Margineanu au valorificat disponibilităţile lui Ioan Fiscuteanu şi în filme, jucând câteva roluri memorabile. Printre cele douazeci de filme se numără "Fructe de pădure" - 1983, "Acordaţi circumstanţe atenuante" - 1984, ,"Glisando" - 1985, "Emisie continuă" - 1985, "Din prea multa dragoste" - 1985, "Iacob" - 1988, , "Undeva în est" - 1991, "Balanţa" - 1992, "Turnul din Pisa" - 1992, "Timpul liber" -1993, "Cel mai iubit dintre pamânteni" - 1993, "Asfalt Tango" - 1995, "Prea târziu" - 1996, "Mariana" - 1998, "Zapping" - 2000, "Turnul din Pisa" - 2002, "Ajutoare umanitare" -2002, "Sindromul Timişoara - Manipularea" - 2004, şi "Moartea domnului Lazarescu" - 2005, film care îi aduce o recunoaştere internaţională.

Ioan Fiscuteanu a fost şi scriitor de proză şi poezie, publicând volumul "Strugurii de furat îs mai buni".

În 2003, preşedintele României îi conferă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, "pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba teatrului şi cinematografiei româneşti.

Cu un an în urmă, Prefectura Mureş îi acordă distincţia "Fibula de la Suseni", de asemenea, un omagiu pentru reuşitele sale pe scenă, în film şi literatură.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit „domnul Lăzărescu”.
 Vizualizări articol: 1058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A murit „domnul Lăzărescu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tăiţei cu ciuperci de pădure 6 porţii - 90 minute 400g făină2 ouă300g ciuperci de pădure mai mici300g roşii150g caşcaval100g untcâteva frunze de busuioc2 căţei de usturoi1 ceapă micăpuţin oregano3 linguri ulei de măslinesare, piper Se amestecă... Citeşte