Actorul principal din filmul "Moartea domnului Lăzărescu", Ioan Fiscuteanu, a încetat din viaţă, sâmbătă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Fiscuteanu a murit, sâmbătă, în jurul orei 13.00, la Secţia de oncologie a Spitalului judeţean din Târgu Mureş.
Conducerea Teatrului Naţional din Târgu Mureş a precizat că actorului i s-a descoperit o formă de cancer în 2001, după care şi-a revenit, însă de o lună starea sa s-a agravat. Fiscuteanu a suferit o intervenţie chirurgicală în 19 noiembrie, după care a fost vizitat de colegi, care spun că arăta foarte bine.
Directorul Teatrului, Cristian Ioan, afirmă că moartea lui Fiscuteanu este o grea pierdere, pentru că "era un actor de rasă".
Cristian Ioan a precizat că, "în mod bizar", astăzi, filmul "Moartea domnului Lăzărescu" era programat la TVR şi tot de astăzi ar fi dorit să-l distribuie pe Fiscuteanu într-unul din cele trei roluri principale masculine din "Hangiţa", de Carlo Goldoni.
O viaţă de om.
Actorul Ioan Fiscuteanu s-a dedicat scenei timp de peste patru decenii, dar şi filmului, cu peste douăzeci de apariţii în diferite roluri, precum şi literaturii, ca autor de poezie şi proză.
Fiscuteanu s-a născut în 19 noiembrie 1937, la Sânmihaiu de Câmpie, judeţul Bistriţa Năsăud. După absolvira Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, urmat între 1958 şi 1962, joacă pe scena Teatrului de Stat din Piatra Neamţ. Din 1968, a fost actor al Teatrului Naţional din Târgu Mureş, unde a jucat în zeci de roluri memorabile.
Din cele peste şaizeci de roluri din teatru, Fiscuteanu s-a distins în piesele lui Caragiale - a fost Ghiţă Pristanda şi Nae Girimea, dar şi Dragomir şi Jupân Dumitrache, precum şi Efimiţa, în travesti. Actorul a jucat şi în piese de Eugeni Ionesco, D.R. Popescu, Romulus Guga, Tudor Popescu, Aurel Baranga, Shakespeare, Eugene O'Neil, Arthur Miller, Cehov, Dario Fo. Alte peste douăzeci de roluri a interpretat şi pe scenele altor teatre.
Regizori, precum Mircea Danieliuc, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Nicolae Margineanu au valorificat disponibilităţile lui Ioan Fiscuteanu şi în filme, jucând câteva roluri memorabile. Printre cele douazeci de filme se numără "Fructe de pădure" - 1983, "Acordaţi circumstanţe atenuante" - 1984, ,"Glisando" - 1985, "Emisie continuă" - 1985, "Din prea multa dragoste" - 1985, "Iacob" - 1988, , "Undeva în est" - 1991, "Balanţa" - 1992, "Turnul din Pisa" - 1992, "Timpul liber" -1993, "Cel mai iubit dintre pamânteni" - 1993, "Asfalt Tango" - 1995, "Prea târziu" - 1996, "Mariana" - 1998, "Zapping" - 2000, "Turnul din Pisa" - 2002, "Ajutoare umanitare" -2002, "Sindromul Timişoara - Manipularea" - 2004, şi "Moartea domnului Lazarescu" - 2005, film care îi aduce o recunoaştere internaţională.
Ioan Fiscuteanu a fost şi scriitor de proză şi poezie, publicând volumul "Strugurii de furat îs mai buni".
În 2003, preşedintele României îi conferă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, "pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba teatrului şi cinematografiei româneşti.
Cu un an în urmă, Prefectura Mureş îi acordă distincţia "Fibula de la Suseni", de asemenea, un omagiu pentru reuşitele sale pe scenă, în film şi literatură.