Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 feb 2011 - Anul XVI, nr. 45 (4643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Circa 300 de muncitori străini, printre care şi români, blocaţi în deşertul libian

 

Un britanic care lucra în deşertul libian alături de aproximativ 300 de colegi, printre care şi români, afirmă că sunt ignoraţi de Guvernul britanic şi că sunt lipsiţi de protecţie, la 400 de kilometri de coastă, între Benghazi şi Tripoli, relatează presa britanică.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului The Sun, pe lângă cei 90 de britanici care lucrează în domeniul petrolier sunt şi austrieci, români, germani, indieni, cetăţeni din Bangladesh şi pakistanezi.

Britanicul James Coyle a anunţat, ieri, la un post de radio al bazei lor, că grupul nu a fost contactat de autorităţi după ce a cerut Guvernului asistenţă de urgenţă în urmă cu trei zile.

"Trăim un coşmar. (...) Trăim în fiecare zi cu teamă pentru vieţile noastre", a spus el. Liniile telefonice între baza lor şi capitală au fost distruse, iar proviziile de hrană şi apă, precum şi vehiculele sau chiar frigiderele le-au fost furate de localnici înarmaţi cu puşti AK-47.

Aeroportul se află la doar un kilometru de baza lor, astfel că transportarea lor pe cale aerienă ar fi foarte uşor de realizat.

Potrivit BBC News Online, hoţi înarmaţi au jefuit o altă bază din apropiere, obligând muncitorii germani să se alăture celeilalte echipe. Coyle a declarat că această situaţie a dus la triplarea numărului de persoane de la baza sa, care a ajuns la 300.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat că "siguranţa cetăţenilor britanici din Libia este de importanţă maximă". "Facem tot ce putem pentru a-i ajuta, inclusiv pe cei din baze", a spus el, adăugând că diplomaţia britanică exercită presiuni asupra autorităţilor libiene pentru a redeschide aeroportul militar, astfel încât companiile să îşi poată evacua personalul.

 

MAE: Avionul pentru evacuarea românilor aflaţi în Libia va pleca azi din Bucureşti către Tripoli

MAE precizează, într-un comunicat de presă, că în cursul zilei de astăzi un avion va pleca din Bucureşti cu destinaţia Tripoli-Malta-Bucureşti, cetăţenii români aflaţi în Libia fiind rugaţi să confirme la Ambasadă intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul acestei ţări.

MAE aminteşte, într-un comunicat, că, pe fondul degradării situaţiei din Libia şi în vederea asigurării infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetăţenilor români, a iniţiat o Hotărâre de Guvern, în urma căreia Executivul a aprobat fondurile solicitate, respectiv 900.000 de lei, necesare demarării procedurilor de repatriere.

"MAE a solicitat autorităţilor competente aprobarea pentru obţinerea autorizaţiei de survol. În cursul zilei de mâine, 24 februarie 2011, avionul va pleca din Bucureşti cu destinaţia Tripoli/ Malta/Bucureşti. MAE va pune la dispoziţia persoanelor care se află în Libia, în evidenţa Ambasadei României la Tripoli, în timp real, detalii cu privire la ora de decolare a aeronavei din aeroportul Tripoli. Cetăţenii români sunt rugaţi să confirme intenţia fermă de a părăsi, în regim de urgenţă, teritoriul Libiei, la Ambasada României la Tripoli, numerele de telefon 00218.21.361.52.95; 00218.21.361.29.12, sau la Departamentul Consular din cadrul MAE - la numărul +40-21.319.21.37, linie telefonică de permanenţă (24/24 si 7/7) sau pe adresa de email drco@mae.ro", se arată în comunicat.

Totodată, MAE precizează a organizat, ieri, o reuniune informală cu reprezentanţii principalilor operatori economici care activează în Libia, în scopul cogestionării actualei situaţii de criză, fiind stabilite de comun acord mecanismele prin care să se realizeze schimbul de informaţii privind posibila evacuare a angajaţilor proprii, cetăţeni români, din locurile greu accesibile.

Ministerul menţionează că Ambasada României la Tripoli acordă sprijin pe linie de asistenţă consulară, în limita competenţelor. În acelaşi timp, prin coordonarea cu grupul de lucru pentru asistenţă consulară la nivel UE, Ambasada României la Tripoli a sprijinit pentru evacuare cetăţenii români care au solicitat acest lucru.

Astfel, cetăţenii români au fost direcţionaţi către cursele speciale organizate de statele membre UE, reuşind repatrierea, până în prezent, a 112 cetăţeni.

MAE acţionează în coordonarea permanentă cu statele membre UE, inclusiv prin comunicări operative la faţa locului.

Ministerul de Externe atenţionează cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

 

900.000 lei alocaţi pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia, ambasada României din Tripoli primind până la acel moment 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat, ieri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul, telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", menţiona Baconschi.

Întrebat de jurnalişti când crede că toţi aceşti români aflaţi în Libia vor ajunge acasă, ministrul a afirmat că este greu de făcut o estimare şi că speră ca, în următoarele zile, cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să treacă prin Malta şi să vină acasă, adăugând însă că sunt şi persoane care "deocamdată nu vor să vină".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 300 de muncitori străini, printre care şi români, blocaţi în deşertul libian.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa 300 de muncitori străini, printre care şi români, blocaţi în deşertul libian0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei