Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 nov 2010 - Anul XV, nr. 267 (4558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat în Mexic

Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat la sfârşitul lunii noiembrie, la o adâncime de nouă metri, în apropiere de staţiunea balneară mexicană Cancun, informează AFP.

Vizitatorii acestui spectaculos muzeu subacvatic amplasat pe fundul Mării Caraibelor vor putea să admire speciile de peşti tropicali din regiune, dar şi 400 de statui realizate la scară naturală, ancorate la o adâncime de nouă metri.

Sculptorul britanic Jason DeCaires Taylor, mare amator de scufundări, şi-a denumit opera "Evoluţia silenţioasă", aceasta urmând să fie inaugurată oficial la sfârşitul lunii noiembrie, în reciful de pe Isla de Mujeres din Parcul naţional marin, situat la mică distanţă de plajele şi hotelurile de lux din Cancun. "Aceasta va fi cea mai mare colecţie submarină din lume de sculpturi contemporane", a afirmat artistul britanic.

Scafandrii mexicani au instalat, cu ajutorul unor macarale, ultimele sculpturi la sfârşitul lunii octombrie. Stilul operelor expuse se înscrie în curentul realist: o femeie goală, o alta însărcinată, un bătrân cu o grimasă pe chip, un copil care priveşte către suprafaţa apei.

Ansamblul creează astfel un recif artificial, pe care au început să crească deja lungi filamente de alge galbene.

Această integrare în mediul marin este exact scopul proiectului, independent de interesul artistic, a declarat Roberto Diaz, preşedintele acestui Muzeu subacvatic al artei (MUSA).

Corali, bureţi de mare, anemone şi alte organisme marine vor pune stăpânire, treptat, pe acest muzeu, ale cărui contururi "vor evolua astfel silenţios".

În paralel, muzeul va contribui în felul său la conservarea recifului natural în care este amplasat, atrăgând o parte dintre cei 750.000 de turişti care vin în fiecare an în această staţiune pentru a face scufundări.

Coralii au foarte mult de suferit din cauza fluxului mare de turişti, adeseori neinformaţi în legătură cu fragilitatea ecosistemelor marine.

În lipsa unor măsuri de protecţie, 60% dintre recifele de corali din lume ar putea muri până în 2050, potrivit Administraţiei americane a oceanelor.

Pentru Jason DeCaires Taylor, muzeul din Cancun nu este o premieră în domeniu, artistul britanic "implantându-şi" deja operele în largul insulelor Grenada şi Antilele Mici, dar şi pe fundul unui râu din Marea Britanie. Operele sale pot fi văzute pe site-ul www.underwatersculpture.com.

Proiectul din Cancun s-a născut în urmă cu doi ani, a explicat artistul, care şi-a căutat modelele printre oamenii obişnuiţi pe care îi vedea pe stradă.

"Am alcătuit o listă cu ceea ce căutam: o fetiţă, o femeie în vârstă... şi i-am adus pe toţi în studio", a explicat artistul într-un interviu acordat din studioul său din Cancun.

După alegerea modelelor, voluntarii au fost unşi cu vaselină şi acoperiţi cu ghips, pentru realizarea mulajelor, înainte de confecţionarea statuilor, realizate dintr-un ciment special şi fibră de sticlă.

Muzeul subacvatic a costat deja 250.000 de dolari, urmând să se mărească în viitor, fiind deschis şi altor artişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat în Mexic.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai mare muzeu subacvatic din lume va fi inaugurat în Mexic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei