Prima "universitate gastronomică" din Spania, la care vor colabora mai mulţi maeştri bucătari de prestigiu, printre care spaniolul Ferran Adria şi francezul Michel Bras, va fi inaugurată la San Sebastian, în Ţara Bascilor, în 2011, informează AFP.
Aceasta este a doua instituţie de învăţământ de acest tip care se deschide în Europa, după Universitatea de ştiinţe gastronomice din Italia, cu sediul în Piemonte Emilia-Romagna.
Investiţia în universitatea spaniolă este de 14 milioane de euro.
Mai mulţi maeştri bucătari de renume internaţional s-au reunit, luni, la San Sebastian, pentru a forma un Consiliu internaţional, sub preşedinţia lui Ferran Adria, patronul renumitului restaurant El Bulli din Catalonia.
Basque Culinary Center (Centrul culinar basc) îşi va deschide porţile la jumătatea anului 2011, sub egida Universităţii private basce din Mondragon, şi propune o licenţă în "arte culinare" şi un master în "inovaţie şi gestiune a bucătăriei de înaltă clasă".
În afară de Adria şi Bras, grupul constituit luni include mai mulţi maeştri bucătari de prestigiu, precum englezul Heston Bluementhal (patronul restaurantului Fat Duck) şi danezul René Redzepi, al cărui restaurant Noma din Copenhaga a fost desemnat anul acesta cel mai bun din lume, în topul realizat de revista Restaurant.
Lor li se alătură japonezul Yukio Hattori, brazilianul Alex Atala, peruanul Gaston Acurio, italianul Massimo Bottura şi americanul Dan Barber.