Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 iul 2010 - Anul XV, nr. 175 (4466)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un fragment dintr-un cod de legi vechi de 3.700 de ani, descoperit în Israel

Un fragment dintr-un cod de legi vechi de circa 3.700 de ani, asemănător celebrului Cod al lui Hammurabi, a fost descoperit în nordul Israelului, aceasta fiind pentru prima dată când un astfel de obiect este găsit în afara Mesopotamiei, informează AFP.

"Aceasta este pentru prima oară când un fragment dintr-un cod de lege este descoperit în Ţara Sfântă şi, totodată, în afara Mesopotamiei", a declarat autorul acestei descoperiri, arheologul Ammon Ben-Tor, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Acest fragment de cod este cu zece secole mai vechi decât presupusa dată la care a fost redactată Biblia (secolul al VII-lea î.e.n.).

Arheologul israelian a precizat că este vorba de un mic fragment de argilă (2 x 1,5 centimetri) gravat cu litere cuneiforme, în limba acadiană, dispuse pe patru rânduri, foarte strânse, pe ambele feţe ale tăbliţei.

Fragmentul a fost descoperit în urmă cu câteva zile, în situl oraşului Hazor din nordul Israelului.

"Textul se referă la regulile care guvernează raporturile dintre stăpâni şi sclavi", a precizat profesorul Wayne Horowitz, însărcinat cu decriptarea mesajului.

"Aceste rânduri, care au în mod cert un conţinut juridic, confirmă legăturile dintre regatul Hazor şi regatele din Siria de Nord", a adăugat el.

Situat în nordul Galileei, Hazor a fost unul dintre oraşele principale din Cornul Abundenţei, în epoca bronzului. Aflat pe drumul care duce din Egipt către Asia, Hazor făcea comerţ cu cositor cu oraşele din Babilon şi din Siria. Hazor întreţinea legături politice şi economice foarte strânse cu Mesopotamia - regatul dintre fluviile Tigru şi Eufrat (Irak şi nord-estul Siriei din zilele noastre).

Hazor a înflorit în jurul anilor 1700 î.e.n. şi a fost cel mai mare sit fortificat din Israel în timpul perioadei israelite (secolul al IX-lea î.e.n.). În Biblie, Hazor este menţionat ca fiind "liderul tuturor acestor regate" cananeene.

Codul lui Hammurabi (redactat în jurul anului 1750 î.e.n.) este unul dintre cele mai vechi coduri de legi, fiind, totodată, primul care a fost descoperit complet. Acest text babilonian non-religios, dar de inspiraţie divină, realizat în timpul domniei regelui Hammurabi, extinde până în domeniul juridic implicaţiile pe care le-au avut opera militară şi cea politică ale fondatorului regatului Babilonului.

Codul lui Hammurabi este expus la Muzeul Luvru din Paris, iar o copie a acestuia este expusă la Muzeul arheologic din Teheran (Iran).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un fragment dintr-un cod de legi vechi de 3.700 de ani, descoperit în Israel.
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un fragment dintr-un cod de legi vechi de 3.700 de ani, descoperit în Israel0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei