Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2010 - Anul XV, nr. 84 (4375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doliu în Rusia în contextul în care continuă procesul de identificare a victimelor avionului polonez

Rudele celor 96 de persoane ucise în accidentul avionului preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, au început, la Moscova, identificarea cadavrelor, majoritatea desfigurate, iar ziua de ieri este una de doliu naţional în Rusia, relatează AFP.

Cadavrul preşedintelui, identificat de fratele geamăn al acestuia, Jaroslaw, a fost repatriat duminică la Varşovia.

Cele ale celorlalte victime, între care soţia preşedintelui şi numeroşi înalţi demnitari polonezi, se află la morga din Moscova, unde au fost transferate în urma accidentului care s-a produs în apropiere de Smolensk (vest).

Rusia, ale cărei relaţii cu Polonia erau tensionate în ultimii ani, se afla ieri în zi de doliu naţional.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a vizitat Ambasada Poloniei la Moscova, depunând un buchet de trandafiri roşii în faţa unui portret al omologului său mort, şi soţiei acestuia, după care a semnat într-o carte deschisă pentru condoleanţe.

Steagurile ţării şi capitalei, la care au fost legate panglici negre, erau coborâte în bernă, iar posturile de televiziune şi de radio au anulat toate emisiunile de divertisment şi publicitate.

Ilustrând şocul suscitat de această tragedie, cotidianul proguvernamental rus Izvestia scria despre "durerea fără frontiere" din lume.

Aproximativ 120 de rude ale victimelor accidentului aerian au sosit la Moscova în timpul nopţii de duminică spre luni, iar alte 100 de persoane erau aşteptate în timpul zilei, a declarat viceprimarul capitalei ruse, Piotr Biriukov, pentru postul rus de televiziune.

Un prim grup s-a deplasat, ieri dimineaţa, la Morga numărul 3 din Moscova, un imobil alb de mari dimensiuni, situat într-un cartier industrial din sudul oraşului, pentru a identifica victimele, potrivit unui fotograf al agenţiei franceze de ştiri.

Poliţia a blocat circulaţia în cartier şi a interzis accesul jurnaliştilor, obligaţi să stea la peste 200 de metri de intrare.

Medici şi psihologi îi însoţeau pe polonezi, urmând să ofere asistenţă "pe toată durata procedurii de identificare", a anunţat ministrul rus al Sănătăţii, Tatiana Golikova, citată de Interfax.

Numeroase ambulanţe şi aproximativ zece vehicule de poliţie erau parcate în apropierea morgii, unde erau, de asemenea, mobilizaţi zeci de poliţişti, în ţinută de camuflaj, potrivit unui fotograf AFP.

Identificarea ar putea dura "trei până la patru zile", a declarat Biriukov, majoritatea cadavrelor fiind foarte afectate. "Vom face tot posibilul pentru a efectua acest lucru bine şi repede", a adăugat Golikova.

Doar 14 cadavre sunt identificabile "fără probleme", a declarat duminică ministrul polonez al Sănătăţii, Ewa Kopacz, pentru postul polonez privat de televiziune, tvn24.

"Alte zece cadavre ar putea fi identificate, probabil, prin anumite semne particulare", a apreciat ea.

Pentru identificarea celorlalte cadavre sunt necesare teste genetice, a subliniat ministrul, fără a preciza dacă printre acestea se află şi corpul soţiei preşedintelui polonez.

Avionul prezidenţial polonez s-a prăbuşit, sâmbătă dimineaţa, după mai multe încercări de aterizare, în condiţii meteorologice de ceaţă densă.

Autorităţile ruse exclud ca o problemă tehnică să fi cauzat această catastrofă şi apreciază că piloţii polonezi au ignorat ordinele din partea controlorilor aerieni ruşi, care voiau să direcţioneze avionul către un alt aeroport, din cauza condiţiilor meteorologice.

Delegaţia poloneză se afla în drum spre Katin, în apropiere de Smolensk, pentru a participa la o ceremonie oficială organizată la mormintele celor 22.000 de ofiţeri polonezi executaţi în mod sumar, cu 70 de ani în urmă, în aprilie 1940, de către poliţia stalinistă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doliu în Rusia în contextul în care continuă procesul de identificare a victimelor avionului polonez.
 Vizualizări articol: 942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doliu în Rusia în contextul în care continuă procesul de identificare a victimelor avionului polonez0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei