Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea reluării vaccinării împotriva cancerului de col uterin (HPV) la elevele cu vârste între 11 şi 15 ani, dar numai la cererea expresă a părinţilor, a anunţat, ieri, dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).
"Am putea relua vaccinarea împotriva cancerului de col la eleve în două condiţii. Una - demarând o campanie de informare corespunzătoare, până la începutul anului şcolar viitor. A doua - numai la solicitarea părinţilor. Părinţii, dacă doresc, vor putea solicita vaccinarea", a spus Rafila, după întâlnirea pe care a avut-o la sediul MS cu producătorii de medicamente
Secretarul de stat a ţinut să precizeze că, în campania de imunizare din 2008, vaccinarea a fost făcută doar parţial, respectiv la elevele de 11 ani.
"Ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost o vaccinare parţială, întrucât a cuprins doar elevele de 11 ani. În această nouă campanie, noi propunem să fie vaccinate toate elevele între 11 şi 15 ani. Ponderea elevelor vaccinate în 2008 a fost de 2,8% din numărul elevelor de 11 ani. În 2009, numărul acestora s-a triplat, dar nu a ajuns, în total, decât la 8% din populaţia acestei categorii de vârstă. Vorbim, de fapt, de mii de eleve vaccinate. Am vaccinat câteva mii şi nu a fost nici un incident legat de imunizare. Nici la nivel mondial, unde au fost vaccinate milioane de fete, nu a fost semnalat nici un eveniment. Chiar dacă acea campanie nu a fost un succes, măcar a distrus mitul că această vaccinare ar face rău", a mai spus secretarul de stat.
"Facem vaccin pentru că ne pasă ce se întâmplă cu femeile din România"
În acelaşi context, Alexandru Rafila a recunoscut faptul că este în discuţie posibilitatea revenirii vaccinării, întrucât această acţiune este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pentru că mortalitatea prin cancer de col uterin în România este cea mai mare din Europa.
"Facem vaccin pentru că ne pasă ce se întâmplă cu femeile din România", a conchis Rafila.
Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Medicină Generală susţine vaccinarea împotriva HPV, aceasta fiind, în opinia specialiştilor, singura metodă prin care, anual, sunt salvate peste trei milioane de vieţi, după cum arată statisticile.
OMS estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte în România cu 21% până în 2025, a avertizat, în aprilie, Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
În 2008, în Capitală, aproape 80 la sută dintre părinţii elevilor de clasa a IV-a au refuzat vaccinarea fetelor lor HPV.
Mai multe asociaţii de părinţi au cerut atunci decalarea campaniei de vaccinare până când vor fi informaţi cu privire la beneficiile imunizării. Ei au reclamat faptul că Ministerul Sănătăţii nu a făcut o campanie coerentă, pe înţelesul tuturor oamenilor, şi că autorităţile ar fi încercat să ''grăbească demararea acţiunii".