Persoanele roşcate cu pielea deschisă la culoare prezintă un risc crescut de melanom - cea mai gravă formă de cancer al pielii -, chiar şi în absenţa oricărei expuneri la soare, afirmă autorii unui studiu publicat ieri în revista Nature, informează AFP.
Studiul, efectuat pe şoareci, a demonstrat faptul că un pigment care determină culoarea roşie a părului poate cauza formarea unui melanom, independent de expunerea la razele ultraviolete, considerate în general principalul factor de risc pentru apariţia cancerului de piele.
Melaninele sunt principalii pigmenţi care determină culoarea pielii, a ochilor şi a părului. Ei există în două sortimente: eumelanina (brună sau neagră), care protejează straturile profunde ale pielii de razele solare, şi feomelanina, un precursor al eumelaninei.
Persoanele roşcate sunt practic lipsite de feomelanină, ceea ce îi face foarte sensibili la acţiunea razelor solare.
Studiul, coordonat de David E. Fisher de la Universitatea Yale din Statele Unite, a folosit şoareci incapabili să producă eumelanină şi i-a comparat cu alte două grupe de şoareci: un grup-ţintă şi un grup de şoareci albinoşi (care nu pot să producă nici eumelanină, nici feomelanină).
Autorii studiului au descoperit că şoarecii roşcaţi prezentau un risc de 50% de a dezvolta un melanom în anul următor de viaţă, spre deosebire de şoarecii negri şi albinoşi, la care acest tip de cancer rămânea destul de rar.
"Am fost surprinşi, pentru că noi credeam până acum că persoanele roşcate cu pielea deschisă dezvoltau un melanom din cauza unei protecţii insuficiente contra soarelui şi a razelor ultraviolete", a declarat David E. Fisher.
Referindu-se la posibilitatea ca şi alte persoane să fie vizate de acest risc, profesorul Fisher a preferat să rămână prudent: "Nu ştim dacă riscul este limitat doar la persoanele roşcate sau dacă el se extinde şi în cazul altor persoane cu pielea deschisă la culoare".
Specialistul american recomandă limitarea expunerii la razele ultraviolete şi analize dermatologice mai frecvente pentru persoanele roşcate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 130.000 de cazuri noi de melanom sunt diagnosticate în fiecare an pe plan mondial. Este una dintre formele de cancer cu cea mai mare creştere a frecvenţei în ultimii ani, aceasta fiind de 3-7% în rândul populaţiei albe din diverse ţări de pe Glob.