Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 nov 2012 - Anul XVII, nr. 257 (5162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele roşcate prezintă un risc crescut de melanom, chiar fără expunerea la soare

Persoanele roşcate cu pielea deschisă la culoare prezintă un risc crescut de melanom - cea mai gravă formă de cancer al pielii -, chiar şi în absenţa oricărei expuneri la soare, afirmă autorii unui studiu publicat ieri în revista Nature, informează AFP.
Studiul, efectuat pe şoareci, a demonstrat faptul că un pigment care determină culoarea roşie a părului poate cauza formarea unui melanom, independent de expunerea la razele ultraviolete, considerate în general principalul factor de risc pentru apariţia cancerului de piele.
Melaninele sunt principalii pigmenţi care determină culoarea pielii, a ochilor şi a părului. Ei există în două sortimente: eumelanina (brună sau neagră), care protejează straturile profunde ale pielii de razele solare, şi feomelanina, un precursor al eumelaninei.
Persoanele roşcate sunt practic lipsite de feomelanină, ceea ce îi face foarte sensibili la acţiunea razelor solare.
Studiul, coordonat de David E. Fisher de la Universitatea Yale din Statele Unite, a folosit şoareci incapabili să producă eumelanină şi i-a comparat cu alte două grupe de şoareci: un grup-ţintă şi un grup de şoareci albinoşi (care nu pot să producă nici eumelanină, nici feomelanină).
Autorii studiului au descoperit că şoarecii roşcaţi prezentau un risc de 50% de a dezvolta un melanom în anul următor de viaţă, spre deosebire de şoarecii negri şi albinoşi, la care acest tip de cancer rămânea destul de rar.
"Am fost surprinşi, pentru că noi credeam până acum că persoanele roşcate cu pielea deschisă dezvoltau un melanom din cauza unei protecţii insuficiente contra soarelui şi a razelor ultraviolete", a declarat David E. Fisher.
Referindu-se la posibilitatea ca şi alte persoane să fie vizate de acest risc, profesorul Fisher a preferat să rămână prudent: "Nu ştim dacă riscul este limitat doar la persoanele roşcate sau dacă el se extinde şi în cazul altor persoane cu pielea deschisă la culoare".
Specialistul american recomandă limitarea expunerii la razele ultraviolete şi analize dermatologice mai frecvente pentru persoanele roşcate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 130.000 de cazuri noi de melanom sunt diagnosticate în fiecare an pe plan mondial. Este una dintre formele de cancer cu cea mai mare creştere a frecvenţei în ultimii ani, aceasta fiind de 3-7% în rândul populaţiei albe din diverse ţări de pe Glob.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele roşcate prezintă un risc crescut de melanom, chiar fără expunerea la soare.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoanele roşcate prezintă un risc crescut de melanom, chiar fără expunerea la soare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei