Opt elevi suceveni s-au calificat la Olimpiada Naţională de Lingvistică din luna aprilie, găzduită de judeţul Alba, în urma rezultatelor bune obţinute la etapa judeţeană a competiţiei.
Lingvistica este o disciplină care nu se studiază în şcoală, iar olimpiada presupune rezolvarea unor cerinţe folosind datele lingvistice oferite, fără a cunoaşte însă limbile care apar în subiecte.
Olimpiada de lingvistică are trei secţiuni: antrenament (clasele V-VI); exerciţiu (clasele VII-VIII) şi performanţă (IX-XII).
La secţiunea antrenament vor participa la concursul de la Alba elevii Alexandra Amorăriţei - Școala Gimnazială ”Teodor Bălan” Gura Humorului (prof. îndrumători Loredana Popa și Liliana Munteanu) și Sebastian Șincari - Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului (prof. îndrumători Dragoș Alexandru Brăduţ și Dorel Ispășoiu). La secţiunea exerciţiu își vor da concursul David Corneliu Turturean - Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare” Suceava (prof. îndrumători Andreea Șandru și Vasile Monacu) și Ioana Georgescu - Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava (prof. îndrumători Mihaela Mustea și Stelian Gafencu).
La secţiunea performanţă reprezentanţii Sucevei sunt următorii elevi: Catinca Dobroghii - Colegiul ”Ștefan cel Mare” Suceava (prof. îndrumători Irina Biciușcă și Mara Moroșan), Andrei Condriuc - Colegiul Naţional ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi (prof. îndrumător Maria Epatov), Georgiana Elena Țăran - Colegiul ”Ștefan cel Mare” (prof. îndrumători Iulia Murariu și Marius Marchitan) și Andreea Zofotă - Colegiul Naţional ”Petru Rareș” Suceava (prof. îndrumători Ileana Boteanu și Lenuţa Tomasciuc).
Liceenii trebuie să traducă texte din limbi necunoscute, pe baza unor analogii
Concurenţii situaţi pe primele patru locuri la etapa naţională, secţiunea performanţă, vor participa la etapa internaţională a olimpiadei.
În cadrul subiectelor de lingvistică elevilor li se cere ca, prin analogii, să găsească reguli pe baza cărora se construiesc anumite aspecte din gramatica unei limbi. Mai exact, liceenii trebuie să traducă texte din limbi necunoscute, doar pe baza analogiilor care reies din informaţiile oferite în cerinţe. Participarea la această olimpiadă nu este condiţionată de cunoaşterea unei anumite limbi străine.
Obiectivul competiţiei este descoperirea şi înţelegerea de către elevi a algoritmului lingvistic în baza căruia se dezvoltă competenţa de comunicare lingvistică, indiferent de idiom.
Cel mai bun rezultat din judeţ - Argint la Internaţională
Cea mai bună performanţă a unui elev din judeţ în cadrul acestei competiţii îi aparţine Teodorei Solovan, absolventă a Colegiului "Ştefan cel Mare" Suceava. În 2015, ea a obţinut medalia de argint la Olimpiada internaţională de lingvistică din Bulgaria. Proba individuală de concurs a avut o durată de şase ore. Eleva a fost pregătită la limba şi literatura română de prof. Carmen Bocăneţ, iar la matematică de prof. Constantin Scutaru.