Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 ian 2017 - Anul XXII, nr. 20 (6436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Grefierii suceveni au protestat ieri în faţa Palatului de Justiţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de grefieri de la cele trei instanţe din Palatul de Justiţie, respectiv Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel Suceava, au ieşit ieri în faţa clădirii unde îşi desfăşoară activitatea pentru a protesta. Mitingul spontan a durat doar jumătate de oră, iar grefierii au anunţat că aşteaptă rezultatul discuţiilor de luni dintre reprezentanţii lor şi conducerea Ministerului Justiţiei şi, în funcţie de concluzii, vor decide ce cale vor urma.

Grefierii spun că doresc să li se recunoască drepturile care au fost stipulate prin lege. Potrivit acestora, în acest moment există discrepanţe salariale chiar în rândul grefierilor.

„Valoarea de referinţă la care trebuie calculate salariile este de 405 plus 10%. Din păcate, la momentul actual valoarea de referinţă este 305, cu menţiunea că pentru unii colegi din ţară este chiar 284. În realitate, de majorarea salarială au beneficiat doar judecătorii şi 20% dintre grefieri, ceea ce este o inechitate. În plus, avem ore suplimentare pe care le prestăm şi pentru care nu primim nici un ban”, au explicat protestatarii.

Acţiunea de ieri este o continuare a protestelor din luna octombrie, când activitatea instanţelor sucevene a fost blocată timp de două ore, tot în urma unui protest spontan.

În fapt, grefierii reclamă că revendicările ridicate acum trei luni nu şi-au găsit rezolvarea nici până astăzi.

Doleanţele personalului din tribunale şi judecătorii sunt adoptarea unui nou statut al grefierilor din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea în raport de noile modificări legislative şi care să cuprindă atribuţii corespunzătoare nivelului de pregătire profesională şi realizabile în timpul programului de lucru, de 8 ore pe zi.

O altă solicitare este respectarea statutului grefierului şi recunoaşterea drept categorie profesională participantă în înfăptuirea actului de justiţie, alături de magistraţi, iar nu ca personal auxiliar de specialitate, inclusiv prin eliminarea sintagmei „auxiliar de specialitate" din cuprinsul denumirii. Pe lista revendicărilor se mai află recunoaşterea ca personal de specialitate juridică a categoriei profesionale a grefierilor în raport de nivelul de pregătire profesională, cu un nivel de salarizare similar şi introducerea în aceeaşi clasă de salarizare, alături de celelalte categorii profesionale din sistemul judiciar.

Grefierii mai doresc înfiinţarea unei Direcţii de specialitate în cadrul Ministerului Justiţiei pentru categoria profesională a grefierilor (ex. Direcţia Naţională pentru Grefier) care să reprezinte din punct de vedere profesional activitatea grefierilor, dar şi reintroducerea pensiei de serviciu fără limită de vârstă pentru grefieri, având în vedere condiţiile improprii de desfăşurare a activităţii, solicitarea neuropsihică şi incompatibilităţile instituite de lege în sarcina acestora, similare cu ale magistraţilor.

În fine, o altă cerinţă este aceea de finanţare corespunzătoare a sistemului de justiţie în ceea ce priveşte drepturile salariale şi resursele materiale pentru buna desfăşurare a activităţii, asigurarea de spaţii şi condiţii normale de muncă pentru personalul de specialitate în vederea desfăşurării in condiţii de igienă şi securitate în muncă a activităţii, dotarea instanţelor şi a parchetelor cu aparatură şi programe informative corespunzătoare solicitărilor tehnice, care să eficientizeze activitatea grefierilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grefierii suceveni au protestat ieri în faţa Palatului de Justiţie.
 Vizualizări articol: 4617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Grefierii suceveni au protestat ieri în faţa Palatului de Justiţie3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei