Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 oct 2014 - Anul XIX, nr. 243 (5752)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu de diagnostic arheologic

Au fost reluate cercetările arheologice de la Adâncata

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din judeţul Suceava se află din nou, de câteva zile, în atenţia arheologilor suceveni. Arheologul dr. Bogdan Petru Niculică, de la Muzeul Bucovinei, împreună cu o echipă de studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, desfăşoară un studiu de diagnostic arheologic într-unul din cele mai interesante obiective arheologice din judeţ. Situl de la Adâncata cuprinde necropola tumulară birituală (morminte de inhumaţie şi de incineraţie) din punctul „Imaş”, precum şi aşezarea contemporană, aflată la 500 m nord-est, în locul numit „Sub Pădure”. Aceste monumente arheologice aparţin unei populaţii preistorice, cunoscută sub numele de Komarów, care a vieţuit în zonele central-estice ale Europei (astăzi sudul şi sud-estul Poloniei, nord-vestul Ucrainei, partea meridională a Moldovei, precum şi pe teritoriul Republicii Moldova, între cursurile Prutului şi Nistrului), cu aproximativ 4.000 de ani în urmă.

Având în vedere că descoperirile de aici sunt de maximă importanţă pentru preistoria naţională, dr. Bogdan Petru Niculică a promovat descoperirile arheologice din zona Adâncata, precum şi numele instituţiei muzeale sucevene, publicând două studii în cadrul prestigioasei publicaţii a Universităţii din Oxford, în cunoscuta serie British Archaeological Reports. Investigaţiile din acest an au drept scop fundamentarea unei alte serii de cercetări interdisciplinare, care să permită relaţionarea şi nuanţarea, într-un cadru mai complex, a descoperirilor de la Adâncata, cu cele din sudul Poloniei şi Ucraina, scopul final fiind stabilirea cronologiei şi periodizării mai exacte, la nivel european, a culturii Komarów.

Finanţarea cercetărilor aparţine Muzeului Bucovinei, în timp ce Primăria Adâncata, prin primarul Viorel Cucu, asigură buna desfăşurare a lucrărilor, punând la dispoziţie suprafaţa de teren necesară echipei de arheologi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au fost reluate cercetările arheologice de la Adâncata.
 Vizualizări articol: 2128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Au fost reluate cercetările arheologice de la Adâncata5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei