Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 118 (5325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Precizări Adrem

Noua centrală termică a Sucevei se face după un proiect tehnic standard implementat cu succes în mai multe țări din Europa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Declaraţiile consilierului local PDL Costel Tătăranu, care coordonează Compartimentul de Stat în Construcții Suceava, că lucrările de realizare a noii centrale termice ar trebui sistate, pentru că nu există proiect tehnic, sunt contrazise de către investitor.

Adrem Invest a trimis ieri un comunicat prin care infirmă acuzaţiile aduse în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Suceava, venind şi cu o serie de precizări:

„Investiția centralei de cogenerare din Suceava, de peste 80 de milioane de euro, se realizează după un proiect tehnic standard care a fost implementat cu succes în mai multe țări din Europa, inclusiv România, conform standardelor Uniunii Europene.

Legislația în vigoare a României solicită necesitatea unui proiect tehnic pentru o investiție de acest tip, iar Bioenergy Suceava deține proiectul tehnic standard. Acest proiect este adaptat la condițiile reale de sol din municipiul Suceava și la materialele de construcții disponibile la nivel local. Adaptarea proiectului tehnic standard se realizează de către firma Trip Expert Deva, companie specializată de proiectare care a realizat de-a lungul timpului proiecte similare. Adaptarea proiectului se realizează etapă cu etapă, odată cu avansarea lucrărilor, rezultând în final un proiect tehnic local complet”.

Mai mult, preşedintele Adrem Invest, Adrian Bodea, cel care a semnat contractul de realizare a noii centrale la Suceava, spune că centrala va putea fi dată în folosinţă la timp, anul acesta, dacă nu i se pun „piedici” investiţiei:

„Lucrările de construcții executate până în prezent de către General Construct Suceava, constructor local prestigios, au fost realizate la standarde ridicate, fără a întâmpina situații care să întârzie finalizarea proiectului. Doresc să vă asigur că, în acest moment, Bioenergy Suceava se află în graficul de timp agreat cu Consiliul Local, astfel centrala de cogenerare va fi complet funcțională în noiembrie anul curent atâta timp cât planificarea actuală este respectată și nu apar alți factori care ar putea întârzia lucrările”.

Declaraţiile referitoare la stoparea lucrărilor nu sunt văzute cu ochi buni nici de primarul Sucevei, Ion Lungu, care consideră că totul a pornit de la o neînţelegere:

“S-a făcut un mare tam-tam pentru nimic. Nu se poate face o astfel de investiţie majoră fără un proiect tehnic. A fost o furtună într-un pahar cu apă. Problema asta nici nu avea de ce să fie ridicată în Consiliul Local, ci trebuia rezolvată acolo, în teren. Am impresia că unii nu ar vrea să se facă această investiţie, de care avem mare nevoie să fie funcţională în această iarnă”.

Conform contractului, noua centrală termică, al cărei combustibil principal va fi biomasa, trebuie dată în funcţiune în data de 9 noiembrie 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua centrală termică a Sucevei se face după un proiect tehnic standard implementat cu succes în mai multe țări din Europa.
 Vizualizări articol: 2309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Noua centrală termică a Sucevei se face după un proiect tehnic standard implementat cu succes în mai multe țări din Europa3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Replica linistitoare trimis de
(25 mai 2013, 13:06:35
Pentru a linisti spiritele Adrem Invest a dat un comunicat in care spune ca totul este ok. Faptul ca Bioenergy Suceava deține proiectul tehnic standard este salutar.
In continuare se mentioneaza ca acest proiect este adaptat la condițiile reale de sol din municipiul Suceava și la materialele de construcții disponibile la nivel local.Este corect.In continuare insa ceva nu cadreaza." Adaptarea proiectului se realizează etapă cu etapă, odată cu avansarea lucrărilor, rezultând în final un proiect tehnic local complet”.Aici m-am pierdut.Dupa parerea mea proiectul tehnic local complet trebuia sa fie gata inainte de inceperea lucrarilor .Pe baza lui se intocmea devizul de executie si se obtineau toate autorizatiile de constructie.Asa se da senzatia ca se face o lucrare fara un proiect clar si fara a avea un deviz de executie exact.E ca si cum ai canta o melodie nu cu partitura,ci pe baza de improvizatie.

2.   Si daca tot vorbim de energie trimis de
(25 mai 2013, 13:37:29
Si daca tot vorbim de filozofia energetica voi face o dizertatie asupra problemei gazelor de sist.In 2012 s-a demonstrat contra exploatarii gazelor de sist.Guvernul Ungureanu a cazut datorita unei motiuni depuse si pe acest subiect.USL a spus ca ne va scuti de chestiunea cu gazele de sist si Rosia Montana si de aia i-a votat 65% din populatie.Si acum ce sa vezi?Ponta Gaz de Sist revine in forta si face lobby pentru gazele de sist. In judetul Suceava perimetrul pe care se fac prospectiuni este Climauti ,perimetru cu o suprafaţă de 2.403 kilometri pătraţi deţinut de australienii de la Zeta Petroleum, în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy.
Localitatea Climăuți este atestată documentar pentru prima dată în anul 1780, ,Satul Climăuți a devenit un centru important al rușilor staroveri din Bucovina.Daca ne uitam pe harta drumul trece prin Milisauti,Radauti,Fratautii Vechi,Musenita.Este aproape de Suceava(54 km) si de Radauti.
3.   Ponta Gaz de Sist trimis de
(25 mai 2013, 13:50:24
In primul rand sunt putin socat.Ma intreb ce cauta in tarisoara noastra la Suceava sa faca prospectiuni doua firme de la capatul lumii ,adica din Australia si Singapore?
In al doilea rand localitatea Climauti este foarte aproape de Radauti,Milisauti,Suceava.De ce am spus aceste lucruri?Pentru ca vorbim de extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica care implica riscuri ridicate care pot avea un efect devastator asupra sanatatii si conditiilor de mediu locale.Fracturarea presupune forarea pana la 4 km adancime pana la sisturile bituminoase in care se afla captiv gazul.Un amestec de apa,nisip si substante chimice este apoi pompat la presiuni foarte mari.
4.   Ponta Gaz de Sist trimis de
(25 mai 2013, 14:05:22
De ce ar trebui sa fim foarte ingrijorati?In primul rand este necesara o cantitate enorma de apa.Fiecare sonda ajunge sa foloseasca 19.000.000 litri apa.Cantitatea ar fi suficienta pentru a satisface nevoile a 100.000 cetateni europeni intr-un an.Apoi este vorba de fluidul toxic utilizat si deversat.La fiecare pompare intre 80 si 300 tone de substante chimice sunt introduse in pamant.Acestea includ substante organice compuse volatile,plastifianti si produse petrochimice.Se adauga la acestea elemente radioactive si metale grele care sunt dizlocate din straturile adanci si transportate la suprafata de lichidul de fracturare.Rezultatul sunt deseurile toxice si radioactive ,o amenintare grava a sanatatii si a comunitatilor locale.
5.   Ponta Gaz de Sist trimis de
(25 mai 2013, 14:20:21
Si ce se intampla cu acest fluid? O parte din el este evaporat intentionat,ducand la existenta unor substante cancerigene in aer.restul de fluid este transportat cu camioane pentru a fi aruncat.80% din fluidul injectata in pamant este lasat acolo.Se contamineaza rezerva de apa curata.In Texas ca si in restul zonelor din SUA,rezervoare de apa au fost contaminate cu substante cancerigene si toxine care afecteaza sistemul nervos si endocrin si cu gaz natural explozibil.Exploatarea inseamna mutilarea peisajului,poluarea aerului,trafic masiv de camioane.Exploziile asociate fracturarii au produs cutremure de suprafata in SUA si marea Britanie iar apa introdusa in sisturi formeaza nisip gelificat care favorizeaza alunecarea stratului de roca.
6.   Mai radule, trimis de
(26 mai 2013, 11:26:12
Nu tu ai facut lobby pt acesti oameni? Sa acceada catre posturi inalte? Si sa ne duca spre "sfarsitul lumii" , sa ne rada complet de pe harta tarilor europene? Asta se va intampla...mancarea se scumpeste zi de zi, taxele se inmultesc, distrugerea padurilor si a mediului inconjurator se perpetueaza, furturile mari nu sunt pedepsite, ca sa nu mai spun ca nimic din ce sa promis, nu sa efectuat...taxa de poluare, tva micsorat, cas micsorat si altele ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei