Investiţia de realizare a unei noi centrale termice care să furnizeze căldură şi apă caldă locuitorilor Sucevei va demara cu o întârziere de patru luni.
Aleşii locali suceveni au aprobat ieri solicitarea firmei Adrem Invest SRL de decalare cu patru luni a termenului de începere a lucrărilor.
Astfel, conform noului angajament înaintat de Adrem, lucrările de construcţii la noua centrală vor începe în iunie 2012, în noiembrie 2012 vor începe lucrările de montaj, pentru ca în august 2013 să fie finalizate probele tehnice şi să înceapă furnizarea energiei termice.
Din octombrie 2013, când vor fi finalizate şi probele electrice, noua centrală va începe să funcţioneze în cogenerare, producând energie electrică în paralel cu cea termică.
Primarul Ion Lungu a spus că o decalare cu patru luni a termenului de începere a lucrărilor nu reprezintă o problemă, atât timp cât este respectat termenul de punere în funcţiune a noii centrale, care trebuie să asigure căldura şi apa caldă sucevenilor din sezonul rece 2013 – 2014.
Acesta a precizat că solicitarea celor de la Adrem este justificată, în condiţiile în care cadrul legislativ care permite investitorilor realizarea noii centrale termice a apărut cu o întârziere de un an de zile şi a dus şi la modificarea proiectului tehnic.
Biomasa, principalul combustibil al noii centrale termice
Astfel, ca urmare a deciziei Guvernului ca din 2013 să fie liberalizat preţul gazului metan, Adrem Invest a adus schimbări majore soluţiei tehnice prin care îşi propuneau să asigure căldura şi apa caldă celor 25.000 de consumatori din municipiul Suceava.
Astfel, conform noului proiect, minim 85% din necesarul de energie termică urmează să fie produs în cogenerare de înaltă eficienţă, pe biomasă, prin instalarea a patru cazane termice. Anterior, principalul combustibil al noii centrale era gazul metan.
Pentru perioada de iarnă, când necesarul de energie termică a municipiului Suceava este mult mai mare, producţia va fi suplimentată prin instalarea a patru CAF-uri cu o putere nominală de 14,7 Mwt fiecare, care vor funcţiona pe bază de gaz metan. Două dintre acestea vor fi prevăzute cu instalaţii suplimentare de ardere a combustibilului lichid uşor (CLU).
Pentru funcţionarea centralei pe biomasă, noua centrală va avea un depozit de biomasă tocată uscată, cu o capacitate de stocare de aproape 200.000 de mc.
Gospodăria a combustibil a Adrem va avea în componenţă un uscător de biomasă tocată, dimensionat la un consum termic mediu de 20 Mwt.
Pentru realizarea noii centrale, amenajarea depozitelor şi instalaţiilor necesare, Adrem Invest a concesionat o suprafaţă de aproape 6 hectare pe terenurile de la Termica, ieri primind aprobare să se intabuleze pe acestea, pentru a putea obţine autorizaţiile necesare, de la cele de construcţie la cele de mediu.
(27 apr 2012, 16:53:07