Plecat de mai bine de patru ani în Irlanda, un sucevean este cel mai tânăr preot ortodox român care oficiază în această ţară.
Tudor Ghiţă, de 33 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a ales să plece peste hotare din cauza salariului mic pe care îl obţinea ca profesor de religie la Şcoala Generală Nr. 4 din oraşul natal, dar şi pentru că în ţară nu şi-a găsit nici o parohie.
Câmpulungeanul a absolvit Liceul „Dragoş Vodă” din aceeaşi localitate, iar ulterior Facultatea de Teologie din Alba Iulia. După finalizarea cursurilor universitare a purtat o discuţie cu Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în care şi-a exprimat dorinţa de a sluji într-o biserică din Bucovina.
Numai că, numărul mare de cereri înregistrate la instituţia bisericească l-a făcut să înţeleagă că nu va găsi într-un timp scurt un loc într-o parohie din judeţ. Aşa că tânărul a fost nevoit să accepte postul de cadru didactic în oraşul natal, iar după câţiva ani a decis să plece în Irlanda, dat fiind faptul că avea o cunoştinţă care muncea acolo.
Tudor Ghiţă şi-a găsit un loc de muncă în domeniul construcţiilor. “Am fost angajat ca profesor de religie la o şcoală din Câmpulung Moldovenesc. Salariul era destul de mic şi abia mă mai descurcam. Nu mi-e ruşine de muncă, mai ales că m-am născut într-o familie care nu a dat înapoi de la muncă. Plus că îmi doream să îmi încropesc o familie şi trebuia să fiu cât de cât pregătit. În anul 2006 am ales drumul străinătăţii, la fel ca mulţi alţii. Şi nu regret”, a mărturisit Tudor Ghiţă.
Enoriaşi de toate naţionalităţile
În anul 2007, Tudor Ghiţă a fost trimis să slujească la Biserica Ortodoxă “Înălţarea Sfintei Cruci” din Dublin. Era prima treaptă de a oficia slujbe religioase într-un lăcaş de cult, aceea de a fi diacon. Doi ani mai târziu a început să oficieze toate ritualurile religioase la Biserica “Sf. Nicolae” din Galway.
Între timp, câmpulungeanul s-a căsătorit şi este tatăl unui copilaş. Hirotonit ca preot în Irlanda, câmpulungeanul crede că nu contează ţara unde slujeşti, ci important este să fii acolo unde credincioşii au nevoie de tine.
Slujbele religioase în limba română sunt oficiate la Biserica Irlandeză din Galway. Părintele Tudor Ghiţă îşi doreşte să vadă ridicată o biserică din lemn aşa cum se construieşte în Bucovina.
“Alături de românii adulţi care vin la biserică, mai vin să se roage georgieni şi ruşi, care sunt ortodocşi ca şi noi, dar şi un sârb de origine americană. Cei mai mulţi sunt tineri, ceea ce mă mulţumeşte pe mine şi ca român, şi ca preot. Mă surprinde plăcut că generaţia tânără de români care a fost şcolită în timpul comunismului poate fi atât de ataşată de biserică", a mai spus preotul sucevean din Galway.
Îi sprijină pe toţi românii care îi cer ajutorul
Biserica românilor din Irlanda îi sprijină pe toţi cei sosiţi pe pământ străin. “Suntem aplecaţi către cei care vin cu toată dragostea şi toată înţelegerea noastră. Bineînţeles că resursele noastre materiale sunt extrem de limitate. Asta este. Noi suntem o prezenţă spirituală, nu una economică. Oamenii au nevoie de un cuvânt bun, pe care nu au unde să-l audă, un sfat, o direcţie în viaţă, mai ales că cei mai mulţi dintre ei sunt tineri şi foarte tineri. Şi atunci, din punct de vedere al sprijinul nostru, facem tot ce este posibil. De la anunţarea de locuri de cazare sau locuri de muncă, la îndrumări şi sfaturi", a completat preotul Ghiţă.
Cristina ALEXANDRU
redactie@monitorulsv.ro
(17 feb 2012, 11:03:50
Prezentul în care ne cheltuim viaţa
Totul pare murdar ( Biserica , doar , pare salubrizată )
Spre “să trăiţi bine”nu putem sparge gheaţa
Pauperizarea stereospecifica a unui oligofren
Ne ocupă tot timpul ( şi ne toacă banii )
Mă simt ca o caricatură dintr-un oribil desen
Într-o societate unde au succes doar golanii
În ospiciul bucovinean unde totu-i aparent
Unde totu-i vulgar şi de vânzare
Ca nişte victime a unui nereuşit experiment
Căutăm (toţi) în locuri greşite alinare
Mitocănia lingvistică e generalizată
La concursul de-njurături se-ngrămădesc pe primul loc
Buna creştere e (în cel mai bun caz) mimată
Ţăranul nu mai are puritate,stă, ca porcul, la bloc