Doi elevi fălticeneni, olimpici internaţionali, şi profesorii lor vor deveni „Cetăţeni de onoare” ai Fălticeniului, dacă deliberativul local va aproba, joi, un proiect de hotărâre iniţiat de grupul PSD.
Este vorba despre elevii Iustina Crăciun şi Constantin Popa şi profesorii Petru Crăciun şi Marcel Porof.
Iustina Crăciun este elevă a Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni. A absolvit clasele V-VIII cu media generală 10.00, a fost admisă la colegiu cu cea mai mare notă în judeţul Suceava, 10.00, şi a obţinut locul III şi medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică ediţia 2010, în Ucraina.
Prof. dr. Petru Crăciun este membru al corpului didactic al Colegiului Agricol Fălticeni şi profesor coordonator al lotului olimpic naţional de astronomie. La ediţia Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică ediţia Iran - 2009, lotul naţional român a obţinut două medalii de aur, două medalii de argint şi una de bronz.
La ediţia Beijing - 2010 acest lot de elevi a obţinut două medalii de aur, o medalie de argint şi două de bronz. Rezultatele cumulate au situat România pe locul I în Europa şi pe locul II în lume.
Olimpicii, motiv de mândrie şi satisfacţie pentru localnici
Constantin Popa este elev în clasa a XI-a la Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni. A participat, fără nici o prezenţă anterioară în competiţii de mai mică anvergură, la Olimpiada Internaţională de Geografie pentru juniori ediţia 2009, în Mexic. Pe baza rezultatelor obţinute a fost selecţionat, deşi nu avea încă vîrsta necesară, în lotul naţional de olimpici la geografie. La ediţia din 2010, de la Taipei, a Olimpiadei Internaţionale de Geografie, a obţinut locul III şi medalia de bronz.
Prof. dr. Marcel Porof este director al Clubului Copiilor şi Elevilor din Fălticeni şi se ocupă de pregătirea lui Constantin de circa trei ani. Potrivit iniţiatorului proiectul de HCL, profesorului îi revine meritul de a fi descoperit şi consolidat talentul elevului său, despre care spune că „va fi cu certitudine nr.1 la următoarele competiţii”. Lotul României participant la Olimpiada de la Taipei s-a clasificat pe locul II în lume la punctajul pe naţiuni.
„Considerăm că şcoala fălticeneană a fost în întreaga sa existenţă un spaţiu de plămădire şi promovare a unor valori de recunoaştere naţională şi internaţională. Numele celor care fac de mai bine de două sute de ani faima Fălticeniului s-au scris, înainte de a se întipări în recunoştinţa neamului, în cataloagele şcolii fălticenene. Onorînd cu dăruire această tradiţie, generaţiile actuale de dascăli şi elevi oferă noi motive de mândrie şi satisfacţie cetăţenilor municipiului, aducând numele Fălticeniului în ierarhii olimpice naţionale şi internaţionale. Această propunere este o recunoaştere firească a meritelor celor ce susţin prin propria strădanie numele ilustru al şcolii fălticenene faţă de care şi noi, consilierii locali, nutrim respect şi consideraţie”, arată consilierii fălticeneni ai PSD.
(21 dec 2010, 12:13:52