NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
marţi, 13 iul 2010 - Anul XV, nr. 162 (4453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5898 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lucrări proaste

Zeci de familii, inundate în mod repetat, din cauza unui pod ce se transformă în baraj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Podurile construite haotic, fără a fi luate în calcul creşterile de debit ale cursurilor de apă în raport cu capacitatea de captare a acestora, au însemnat, în mai multe localităţi, amplificarea efectelor inundaţiilor. O situaţie gravă este în comuna Vicovu de Jos, unde podul de pe un drum comunal, amenajat peste un pârâu, a fost un adevărat baraj în calea apelor învolburate, atât în 2008, cât şi la inundaţiile de la finele lunii trecute.

 

În Vicovu de Jos, în apropiere de intersecţia cu Putna, un drum comunal care pleacă de pe DN 2H, făcând legătura cu o parte a satului, trece peste pârâul Slatina. Trecerea peste apă se face pe un pod amenajat acum şapte ani, un pod mic, cu o capacitate de absorbţie redusă. Au fost mai întâi inundaţiile din anul 2008, când apele pârâului s-au lovit ca de un baraj de podul înfundat imediat de aluviunile venite din amonte. Au fost inundate atunci în jur de 20 de gospodării, cu tot cu anexe şi locuinţe, iar oamenii au cerut ajutor primăriei locale. După ce apele au trecut, a fost îndepărtat un pilon ce era dispus în mijlocul podului şi care contribuise şi el la blocarea trecerii apei, şi, mai mult sau mai puţin serios, pârâul a fost curăţat de aluviuni pe o porţiune de ceva mai mult de un kilometru.

„După ploile de acum două săptămâni a fost mult mai rău decât acum doi ani. În anexe am avut apă de un metru, iar în casă de 30-40 de centimetri. Se evita situaţia dacă se tăiau răchitele crescute în apă, dacă se adâncea nivelul râului, dar mai ales dacă podul, care este mult prea mic, era lărgit. Noi am semnalat situaţia din timp, primarul ne-a promis că va demola podul, însă nu s-au luat măsuri”, a declarat Ioan Adrian Dabîca, care, alături de părinţii săi, Ioan şi Maricica Dabîca, locuieşte în una din locuinţele cele mai afectate.

 

Stau cu frica în sân la fiecare ploaie

Pârâul, care trece pe lângă calea ferată din zonă (care merge spre Putna, momentan fiind închisă după ce a fost afectată pe anumite porţiuni de inundaţii) s-a revărsat, în zona podului, prin grădinile oamenilor şi în curţi, repetându-se practic scenariul din anul 2008, însă la o scară mai mare.

„Mobila se desface din cauza apei, patul trebuie schimbat, un TV şi un DVD nu mai pot fi folosite, şi ne temem că la orice ploaie mai puternică vom fi iarăşi inundaţi”, s-au plâns membrii familiei Dabîca. În situaţia lor sunt zeci de familii, unele afectate grav, altele mai puţin. 

 

Primarul le dă dreptate oamenilor, însă nu se pronunţă

Contactat telefonic, primarul comunei, Constantin Mutescu, le-a dat dreptate oamenilor, însă s-a ferit să fie prea ferm.

„Oamenii au perfectă dreptate, m-am ţinut de gard ca să ajung la ei în ziua în care a plouat, apa era până la piept. Avem o sesizare la primărie şi am contactat Consiliul Judeţean, pentru a trimite un inginer care să stabilească dacă podul actual este corespunzător. Eu nu pot să mă pronunţ dacă podul este bun sau nu, dacă specialistul va considera că este nevoie să-l spargem şi să-l înălţăm vom face investiţia necesară”, ne-a declarat edilul din Vicovu de Jos, subliniind că apele au inundat masiv în jur de 10-12 gospodării.  

Întrebat ce măsuri a luat după problemele din 2008, el a precizat că atunci s-a făcut o decolmatare a pârâului pe mai bine de un kilometru, însă se pare că acum podul a fost blocat de un trunchi de copac venit din amonte.

Cât despre decizia de ridicare a unui pod atât de mic, Mutescu nu a dorit să facă vreun comentariu, în 2003 nefiind primar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de familii, inundate în mod repetat, din cauza unui pod ce se transformă în baraj.
 Vizualizări articol: 2249 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de familii, inundate în mod repetat, din cauza unui pod ce se transformă în baraj5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat trimis de
(13 iul 2010, 22:07:40
se puteau evita astfel de probleme daca fostul primar isi dadea putin interesul
2.   Poate trimis de
(13 iul 2010, 22:08:38
o sa faca un pod cum trebuie de data asta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei