Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 iul 2010 - Anul XV, nr. 162 (4453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Poveşti după potop

Şi-au aruncat copiii în pod pentru a le salva viaţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Şi-au aruncat copiii în podul casei pentru a le salva viaţa.Au ajuns să locuiască într-o casă de împrumut, din satul Iacobeşti, comuna Grăniceşti, după ce furtuna din seara de 28 spre 29 iunie le-a distrus toată agoniseala. Este vorba despre patru minori, cel mai mic în vârstă de un an şi jumătate, cel mai mare în vârstă de 9 ani, de părinţii lor, şi de bunica maternă, în vârstă de 78 de ani. Gardul care împrejmuieşte curtea casei în care s-au adăpostit aceste suflete bătute de soartă este „încărcat” de haine puse la uscat, după ce apele învolburate, mâlul, crengile le-au „spălat”, lăsându-le un miros greu de suportat şi multă mizerie. Până atunci, copiii umblă desculţi, iar părinţii poartă aceleaşi haine pe care le-au avut şi atunci când apele necruţătoare le-au distrus casa.

 

Erau la masă când apa le-a intrat în casă

Mama celor patru copilaşi, Dorina Darie, ne-a povestit cu mare durere prin ce coşmar a trecut, împreună cu copiii, în seara de 28 iunie. „Eram cu toţii la masă, la o măsuţă de pe hol. Ne aşezaserăm deja, pusesem castronele pe masă, când am auzit un vuiet puternic. Băiatul cel mare era ieşit din casă şi eram îngrijorată că nu mai ajunge, deşi afară începuse să plouă torenţial. N-am terminat de vorbit despre Dorin, că băiatul a şi intrat pe uşă, speriat că vine apa foarte mare spre casa noastră. Un tunet mare s-a auzit şi casa a început să se clatine. Din priviri m-am înţeles cu soţul şi aproape că l-am aruncat pe copilul cel mic spre el, apoi i-am apucat de mână şi i-am aruncat şi pe ceilalţi în podul casei”, ne-a povestit femeia.

Tot ea a continuat să ne spună că, după ce au fost salvaţi copiii, „soţul meu s-a dus să scoată viţelul din grajd. Apa îl acoperise aproape tot. L-a aruncat în halău. Vaca răgea. Se urcase de spaimă cu copitele în iesle, copiii ţipau, a fost un coşmar. Porcul şi găinile au fost luate de ape. La fel şi vasele şi toate hainele. Farfuriile cu mâncare pluteau pe apă. Ne-am salvat copiii, asta a fost cel mai important”.

 

Bolnavi, după ce au trecut prin ape

După ce au stat câteva ore în podul casei, uzi, flămânzi, în acea noapte greu de uitat, copiii au fost coborâţi de către părinţi şi duşi, tot prin ape, către un adăpost mai sigur. Cu toţii s-au îmbolnăvit în acea noapte. Copiii tuşesc, iar părinţii le-au dat doar câte un paracetamol. Chiar dacă acum stau într-o casă părăsită, în care nu sunt condiţii foarte bune, dar măcar au un acoperiş deasupra capului, copiii încă sunt speriaţi. Părinţii sunt îngrijoraţi de faptul că proprietarul casei, care locuieşte la oraş, s-ar putea să le ceară o chirie mai mare decât ar putea plăti. Ei s-au gândit chiar să cumpere casa, care a fost ca o salvare pentru ei, dar, tot din cauza banilor, nu cred că pot face faţă.

 

Necăjit, dar premiant

Pe cei patru frăţiori, Luca, David, Antonio şi Dorin, i-am găsit în casa închiriată, împreună cu tatăl lor. Erau în jurul unei mese, pe care era aşezată o mămăligă, un castron cu cartofi prăjiţi şi unul cu lapte acru. Copiii erau desculţi, îmbrăcaţi sumar, dar în casă ardea focul. Dorin, băieţelul cel mare, este elev premiant. Anul acesta trece în clasa a IV-a. În fiecare an a luat premiul I. Are adunate mai multe diplome de merit şi un premiu internaţional.

„Este un copil foarte bun. Învăţătoarea lui ne-a spus că va ajunge departe dacă va continua să înveţe tot aşa. Este cu bun-simţ, îi palce să scrie compuneri, să povestească, să citească. Din păcate, apa i-a luat şi rechizitele, cărţile, ghiozdanul. Nu mai are nimic pentru şcoală. Până în toamnă, poate reuşim să-i luăm şi de încălţat şi câteva hăinuţe”, ne-a povestit mama băiatului.

Sinceritatea şi zâmbetul încrezător al băiatului îi face şi pe părinţi să se considere mai puţin vinovaţi de sărăcia în care trăiesc, mai ales că Dorin nu se plânge niciodată de nimic.

 

Au nevoie de ajutor!

Psihologul - logoped Laura Al-Freijat şi kineto-terapeutul Mihai Betiuc, de la Echipa Mobilă Siret, care ne-au însoţit la Iacobeşti, au promis că îi vor ajuta pe copiii familiei Darie, mai ales pe cel de 4 ani, care vorbeşte foarte greu şi are nevoie de şedinţe de logopedie.

Copiii au fost incluşi în programul Echipei Mobile Siret – din cadrul Protecţiei Copilului Suceava. Cei care pot să-i ajute pe aceşti copilaşi, cu îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, cărţi, pentru Dorin, hrană, pot să ia legătura cu referent – asistenţă socială Mihai Moroşan – Primăria Grăniceşti sau pot să le facă o vizită acestor copilaşi, pentru că un zâmbet de-al lor este mai scump decât orice răsplată.

 

Şi-a pierdut casa la 78 de ani

O dramă trăieşte şi Ana Ivaniuc, bunica copiilor, în vârstă de 78 de ani, care a spus că de când este nu a văzut apa aşa mare. Plânge şi acum şi se gândeşte cu disperare unde va sta în continuare, unde îşi va petrecere bătrâneţile, pentru că în casa în care a trăit aproape 80 de ani nu se mai poate locui.

„Tare m-am speriat. Nu mai pot sta aici. Totul este doar un morman de haine rupte, pline de pământ. Curtea este încă plină de mâl, de crengi. În casă pereţii sunt crăpaţi, uzi, dulapul este distrus, parchetul s-a umflat şi a trebuit ca fata mea să-l scoată. Nu mai au nici ei nimic”, ne-a povestit bătrâna.

Cu ochii în lacrimi, femeia ne-a spus că nu mai vrea să stea în casa care aproape se dărâmă. Îi este frică de ape.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-au aruncat copiii în pod pentru a le salva viaţa.
 Vizualizări articol: 2927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Şi-au aruncat copiii în pod pentru a le salva viaţa4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei