Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2015 - Anul XX, nr. 43 (5855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce se întâmplă cu noi când dormim?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape o treime din viaţă o petrecem dormind – sau cel puţin aşa ar trebui. Somnul este mult mai mult decât o activitate pasivă: avem nevoie de acel timp pentru a ne curăţa mintea şi a ne reenergiza trupul.

Dacă nu ne odihnim suficient, apar negreşit tulburări de ordin fizic şi psihic, ca atunci când am băut prea mult alcool. Conform cercetătorilor, există patru stadii ale somnului, iar o persoană are nevoie de 90-110 minute pentru o completa un întreg ciclu, ceea ce înseamnă că, pe noapte, parcurgem cam de cinci ori toate cele patru stadii ale somnului.

Stadiul 1 are loc în primele 5-10 minute ale ciclului de somn. În acest interval este foarte uşor să fim treziţi, iar muşchii încep să se relaxeze. Acum este şi perioada în care este cel mai probabil să experimentezi  zvâcnituri ale muşchilor sau să simţi că eşti în cădere liberă.

Stadiul 2 începe de la jumătatea ciclului de somn şi durează 45-50 de minute. Dacă eşti trezit în acest interval, ar putea să te simţi dezorientat. Respiraţia este relaxată, temperatura corpului scade, dând inimii un uşor răgaz. Activitatea neurală scade şi ea, pe măsură ce trupul se pregăteşte pentru următoarea fază a ciclului.

Stadiul 3 marchează momentul în care ai intrat de aproximativ 20 de minute în somn adânc, iar trupul are ocazia să se regleze singur. Undele cerebrale sunt lente, muşhii şi tesuturile încep să se regenereze, iar o serie de hormoni sunt secretaţi de organism. Sistemele de management al deşeurilor din creier devin foarte active, eliminând ceea ce incomodează funcţia cognitivă. În ciuda faptului că aceasta este perioada în care ne încărcăm bateriile, acum suntem cel mai mult predispuşi  să mergem sau să vorbim în somn.  În această fază, este incredibil de greu să fim treziţi.

Rapid Eye Movement (REM) este stadiul final în acest ciclu, care durează aproximativ 20 de minute. Deşi ochii sunt închişi, aceştia se mişcă foarte repede pe sub pleoape. Activitatea cerebrală este intensă, în acest interval având loc o mulţime de visuri. Tot acum, muşchii sunt paralizaţi, iar bătăile inimii sunt neregulate.

Gabriela Boerescu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce se întâmplă cu noi când dormim?.
 Vizualizări articol: 12002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ce se întâmplă cu noi când dormim?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi la cuptor cu brânză și smântână la cuptor Nu a mai rămas decât o zi din această Săptămână a Brânzei ce precede Postul Paștilor, după care vom glisa încet către o bucătărie eminamente vegetală. Înainte de a vă prezenta rețeta acestei zile, să vorbim puțin... Citeşte