Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mai 2010 - Anul XV, nr. 113 (4404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Marius Surdu are nevoie de adevăr

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Îl cunosc pe Marius Surdu de vreo 16 ani. Un om deosebit, un profesionist adevărat, un familist desăvârşit. Nu am auzit niciodată pe cineva vorbindu-l de rău, ca persoană sau ca magistrat. De fapt, traiectoria profesională spune totul despre profesionalismul şi seriozitatea lui Marius Surdu.

Vineri seara, Marius Surdu a trecut prin cel mai greu moment din viaţa sa. Din motive necunoscute nouă, şeful DNA Suceava a încercat să-şi ia viaţa. Din fericire, nu a reuşit. Din fericire pentru familia lui, pentru cei doi copii, pentru colegii şi prietenii săi. De vineri seara, imediat după ce Marius Surdu a ajuns la spital, mai mulţi colegi, procurori, i-au fost alături. Au stat pe holurile spitalului, încercând să-i transmită puterea necesară pentru a depăşi acest moment extrem de greu. L-au vegheat şi sâmbătă, şi duminică. Extraordinar exemplu de solidaritate, de prietenie. Gesturi de omenie, în cele din urmă. Gesturi care spun multe despre relaţia dintre Marius Surdu şi colegii lui.

În tot acest şir de întâmplări, cineva a făcut o greşeală. Aceea de a ascunde tentativa de suicid în spatele unei expresii ridicole, raportată la situaţia reală: „accident casnic”. Nu ştiu care sunt reglementările referitoare la statutul magistraţilor, dar bănuiesc că este foarte posibil ca Marius Surdu să nu mai poată ocupa funcţia de şef al DNA după cele întâmplate. Poate da, poate nu. Bănuiesc că, prin adoptarea acestei variante, „accident casnic”, s-a încercat salvarea carierei profesionale şi a imaginii publice a lui Marius Surdu.

Variantă, atitudine care, însă, nu este deloc corectă. Şi afirm asta cu toată simpatia pe care i-o port lui Marius Surdu. Pe lângă faptul că nu este corectă, atitudinea menţionată este şi naivă, deoarece, la viteza cu care circulă informaţia astăzi, era extrem de puţin probabil ca adevărul să nu se fi aflat.

Am mai spus-o, însă, şi o repet – în vremurile de astăzi, în stilul de viaţă de astăzi, distanţa între normalitate şi anormalitate este extrem de mică. Distanţa dintre luciditatea şi momente de delir, când nu mai răspunzi pentru faptele tale, este infimă. Pragul îl treci fără să-ţi dai seama, împins de nişte motive ce pot părea neînsemnate celor din jur. Nişte vorbe, nişte veşti, nişte suferinţe vechi... Dumnezeu ştie. Nu ştiu ce l-a determinat pe Marius Surdu să recurgă la acest gest.

Nu ştiu şi nici nu mi se pare corect să facem speculaţii pe seama motivelor care l-au împins spre acest act disperat. Din acest motiv, şi în materialul pe care îl prezentăm astăzi în ziar nu se vorbeşte deloc despre cauze. Deşi se vehiculează mai multe motive pentru care Marius Surdu ar fi încercat să-şi ia viaţa, mi se pare omeneşte şi deontologic să nu ne dăm cu părerea în privinţa acestor aspecte. Este destulă durere şi aşa...

Marius Surdu are acum nevoie de putere pentru a se pune pe picioare. Pentru el, pentru familia lui. Pentru copiii lui. Are apoi nevoie de sprijinul colegilor şi prietenilor, pentru a putea ieşi cu fruntea sus în lume, pentru a trece şi a uita acest moment. Nu mă îndoiesc că va avea acest sprijin. Restul, ceilalţi oameni, nu vă grăbiţi să judecaţi, să condamnaţi, să daţi verdicte. Căci niciodată nu ştii ce îţi poate rezerva viaţa.

Curaj, Marius, şi multă sănătate!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marius Surdu are nevoie de adevăr.
 Vizualizări articol: 3743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.81/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 21 voturi
Marius Surdu are nevoie de adevăr4.8521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei