Dioxidul de sulf (SO2) folosit la producerea vinului roşu ar putea fi aproape în totalitate înlocuit cu un alt aditiv, mai sănătos, noul produs, aflat în curs de testare în cadrul unui proiect al UE şi deja degustat în trei ţări, putând fi autorizat în următorii ani, informează CE.
Dioxidul de sulf (SO2), etichetat E220 pe ambalajele alimentelor, este utilizat drept conservant pentru anumite fructe uscate şi la producerea vinului, ca agent antimicrobian şi antioxidant. SO2 prezent în alimente în cantităţi mici este tolerat de majoritatea oamenilor, însă, la unele persoane, acesta poate cauza reacţii alergice sau alte efecte secundare, cum ar fi durerile de cap.
Realizatorii proiectului SO2SAY - finanţat de Uniunea Europeană şi derulat de un consorţiu condus de ttz Bremerhaven, un centru de cercetare aplicată fără scop lucrativ din Germania -, susţin că au identificat o combinaţie a două extracte care ar putea fi utilizată în locul SO2. Ambele componente ale acesteia sunt prezente în vin în mod natural.
Conform studiilor realizate în cadrul proiectului, această combinaţie ar putea reduce nivelurile de SO2 în vin cu peste 95 la sută.
Vinul care conţine noul aditiv a fost deja degustat în Regatul Unit, Spania şi Germania şi a fost considerat la fel de bun ca vinul care conţine sulf. În mai 2012, a fost îmbuteliat un nou lot de sticle, care vor fi destupate în ianuarie 2013 de către cei nouă membri ai consorţiului care a iniţiat proiectul, iar după patru luni vor urma teste suplimentare. În cazul unei reuşite, fezabilitatea tehnică a utilizării noii combinaţii va fi astfel demonstrată şi vor putea fi demarate procedurile pentru autorizarea acesteia.
Proiectul a fost demarat în iunie 2009, cu un buget total de 4,1 milioane de euro, din care suma de trei milioane de euro sunt puse la dispoziţie prin intermediul celui de-al şaptelea program-cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (PC7).
Cei nouă membri ai consorţiului care a iniţiat proiectul sunt: ttz Bremerhaven, Universitatea din Bonn şi Meyer Gemüse bearbeitung GmbH din Germania, Universitatea din Wageningen şi Frutarom Netherlands BV din Ţările de Jos, Organizaţia de cercetare în domeniul alimentar din Marea Britanie, Campden BRI şi Biurko Gorri, vinificator, societatea de cercetare aplicată Tecnalia şi Ekolo Productos Ecológicos, producător de alimente ecologice, din Spania.
Principalul avantaj al SO2 este acţiunea sa antioxidantă şi, în acelaşi timp, capacitatea sa de inhibare a "înnegririi enzimatice" a produselor alimentare, cum se întâmplă de exemplu cu merele proaspăt tăiate. În plus, dioxidul de sulf acţionează în calitate de conservant în alimente, prevenind proliferarea microbiană.
Cu toate acestea, SO2 şi sulfiţii reduc în mod semnificativ asimilarea vitaminei B1, ceea ce poate conduce la mai multe probleme de sănătate, cum ar fi cefaleea cronică şi pierderi temporare de memorie. Pentru astmatici, expuşi în mod special la risc, o doză de mai puţin de 10 miligrame de sulfit ar putea fi suficientă pentru a le provoca o criză de astm.