Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Informaţia a fost confirmată ulterior, la finalul şedinţei de ieri a Executivului, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că fondurile au fost alocate prin suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi vor fi recuperate la prima rectificare bugetară din fondul CNAS.
Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că firma Mundipharma, companie care asigură analgezice opioide (morfina) în România, a anunţat în urmă cu trei zile că va intra într-un proces de reorganizare, dar a asigurat că nu vor fi probleme cu medicamentele, însă ritmul importurilor a provocat un "hiatus" în aprovizionare, creând o lipsă de medicamente care ar urma să fie acoperită acum într-un interval de 10-15 zile.
"Ei nu ne-au informat pe noi că rezerva de medicamente din depozite este insuficientă. Probabil că nu au ştiut, nu ştim de ce nu ne-au informat, ei ne-au asigurat că nu vor fi probleme", a spus Cepoi.
Potrivit secretarului de stat, fondurile alocate de Guvern acoperă consumul mediu lunar de astfel de medicamente.
Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Mundipharma este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.
"CNAS îşi exprimă regretul pentru dificultăţile întâmpinate de unii pacienţi în asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anunţat şi larg dezbătut în mass-media a fost clarificat în întregime de reprezentaţa pentru România a firmei producătoare, care afirmă că este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar care nu va afecta prezenţa medicamentelor din portofoliu pe piaţa Românească", a spus preşedintele CNAS.
Potrivit lui Duţă, din scrisoarea pe care firma elveţiană a trimis-o la CNAS reiese că în prezent există comenzi şi/sau importuri în derulare cu toţi distribuitorii companiei, pentru toate produsele înregistrate şi "în cantităţi suficiente pentru a deservi necesarul de piaţă".
Într-un comunicat al CNAS se susţine totodată că Programul Naţional de Oncologie are asigurată finanţarea ritmică şi continuă pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.
Peste 10.000 de bolnavi sunt înregistraţi în Registru în ianuarie.
Compania elveţiană anunţa recent, într-un comunicat, că decizia restructurării "s-a bazat pe înăsprirea considerabilă" a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă