Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 feb 2020 - Anul XXV, nr. 48 (7353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Doctor în Germania

“Mi-a plăcut întotdeauna să spun că sunt româncă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mădălina Hostiuc locuiește de 16 ani în Germania, unde a absolvit facultatea de medicină de la Muenchen

A revenit în țară, după mai mulți ani, și a fost încântată de ce a găsit acasă, la Suceava

 

Ideea acestui material mi-a venit după ce colega mea Dana Humoreanu mi-a povestit cât e de încîntată de reîntoarcerea pe meleagurile natale Mădălina, o tânără care a plecat din România la vârsta de 11 ani și de 16 ani locuiește în Germania, unde a absolvit facultatea de medicină a Universității „Ludwig-Maximilians” din Munchen.

Ce găsește atât de încântător în România, la Suceava mai ales, am întrebat-o pe Dana? Ce a putut să o impresioneze la noi pe o fată care trăiește în capitala Bavariei și a văzut o bună parte din Europa, făcând stagii de practică în Paris, Berlin și Zurich? 

Nu căutam neapărat un răspuns pentru mine, ci pentru aceia care văd totul în gri. Orașul, țara. Toată România.

Recent, am scris despre un vlogger român care în ultimii patru ani a bătut pământul în lung și lat și a ajuns, într-o scurtă vacanță prin România, și pe Rarău.

Cătălin Stănciulescu (BackPackYourLife), al cărui canal este urmărit de aproximativ 400.000 de oameni, declara într-unul dintre vloggurile sale că Rarăul este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-a văzut în călătoriile sale pe aproape tot mapamondul.

“Du-te, bă, încolo, Rarăul?!”. Am auzit și reacții de genul. Da, bă, Rarăul! Nu m-aș fi gândit vreodată, recunosc, că peisajele de la Pietre Doamnei ar putea fi într-un astfel de top, dar dacă a spus-o omul ăla, care a fost în locuri pe care mulți dintre noi le-am văzut doar pe internet, atunci așa o fi.

E cam aceeași poveste cu fotografiile cu peisaje, oameni, sărbători din Bucovina, care strâng mormane de like-uri și distribuiri pe rețelele de socializare. Un peisaj de iarnă la Mălini ori la Vatra Dornei, de exemplu. Sau o fotografie cu copii la colindat. Cu mascații în ajun de An Nou. Pentru majoritatea dintre noi, nimic ieșit din comun, pentru alții, însă, un colț de rai.

Sau cu austriacul care a adus mocanița la Moldovița, Georg Hocevar, care spunea că peisajele din zona de munte a județului sunt unice.

Ați priceput ideea, nu mai insist. Să revenim la Mădălina.

 

“Legăturile dintre oameni sunt mai strânse aici și lumea este mai spontană”

Mădălina Hostiuc e absolventă de medicină, pictează, cântă la acordeon și pian, face înot de performanță la un club sportiv din Germania și vorbește fluent mai multe limbi străine. Are ambele cetățenii: și cea română și cea germană.

Mi-a plăcut întotdeauna să spun că sunt româncă, pentru că România e o parte din viața mea”, îmi mărturisește Mădălina Hostiuc.

Am sunat-o și ne-am întâlnit, nu cu mult timp în urmă, la un restaurant din centrul municipiului Suceava.

Mi-a povestit că a ales să facă sărbătorile de iarnă în orașul natal, unde nu a mai ajuns de mai mulți ani.

Îmi spune că a remarcat că s-a construit destul de mult la Suceava, că s-a dezvoltat orașul în multe privințe, dar că i se pare foarte aglomerat și că nu i-ar plăcea să fie șofer pe la noi. N-o contrazicem.

Și totuși, Mădălina, ce te-a încântat atât de mult?

Natura, peisajele și oamenii”, îmi răspunde ea. “Ospitalitatea oamenilor de aici, tradițiile.  Legăturile dintre oameni sunt mai strânse aici și lumea este mai spontană, e un altfel de temperament. În Germania, lumea e mai calculată. De exemplu, o vizită se programează cu cel puțin câteva zile înainte”.

Mădălina spune că îi place mai mult mentalitatea românească, pentru că “aici pot să mă arăt așa cum sunt. În Germania, am simțit mereu o presiune, mai ales ca o persoană venită din altă țară”.

Știe deja ce le va spune prietenilor sau cunoștințelor din Germania care vor dori să afle despre țara ei natală. Le va recomanda să vină în concediu în România și are deja o listă cu obiective de vizitat.
“I-aș trimite de sărbători în România. Tradițiile de aici sunt unice. Să meargă prin munții noștri, pe la mănăstiri, pe la sate, prin Deltă, sunt atât de multe locuri. Când vin în vacanță în România, îmi place să văd lucruri, locuri și oameni pe care nu îi am lângă mine când sunt în Germania”. 

 

O fată de succes, care nu a ezitat să lucreze la curățenie și la spălat vase

Mădălina are în față o carieră frumoasă. A absolvit facultatea și va lucra ca medic rezident la Clinica Universitară de Psihiatrie din Zürich, o clinică de renume din Elveția.

Recunoaște că plecarea în Germania a reprezentat o șansă în plus pentru ea, dar e convinsă că se poate să-ți faci o carieră și în România.

“Oriunde ai fi, trebuie să muncești din greu. Nici în Germania nu primești nimic cadou”, spune Mădălina, mărturisindu-mi că, la fel ca majoritatea copiilor din Germania, indiferent de statutul financiar al părinților, a lucrat încă din adolescență pentru a-și suplimenta suma lunară primită de la familie. Îmi spune că a muncit inclusiv în gastronomie, la făcut curat și la spălat vase.  

Știu că în România lucrurile nu merg așa cum și-ar dori mulți români, dar avem multe lucruri frumoase pe care să le oferim lumii”, mi-a spus Mădălina la plecare. 

Urma să se întoarcă la Muenchen, unde pregătea, alături de alți artiști, o expoziție cu tablouri care se vor vinde la licitație, fondurile urmând să fie donate pentru un spital de copii.

 

#cevaltceva by Monitorul de Suceava

Interviul cu Mădălina este al doilea material pe care îl postăm în această săptămână pe contul de YouTube - #cevaltceva by Monitorul de Suceava. 

E un proiect nou pe piața media din Suceava, realizat de Monitorul de Suceava, împreună cu Bucovina Media Production și cu sprijinul suceava.online.

 

Un mixt între vlogging și emisiune tv. E ceva… altceva. Și așa i-am și zis: #cevaltceva. 

Pe Youtube veți găsi și primul material #cevaltceva, “La barbershop, la Dizxy”, dar și promo-uri pentru materialele pe care le-am filmat deja și pe care le vom posta în perioada următoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Mi-a plăcut întotdeauna să spun că sunt româncă”.
 Vizualizări articol: 3272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
“Mi-a plăcut întotdeauna să spun că sunt româncă”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei