Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 feb 2020 - Anul XXV, nr. 48 (7353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   51 imagini |   ø fişiere video

Sport, istorie şi turism

Acasă la inventatorii jocurilor olimpice moderne, în însorita Eladă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O vorbă spune „Să nu crezi în darurile grecilor”. Iar originile sale sunt legate de modul în care grecii au reuşit să-i păcălească pe troieni, după ce le-au oferit cadou un cal uriaş în care au înghesuit soldaţi pentru a putea cuceri ulterior Troia. Dar, bătrâna Eladă înseamnă şi altceva. Înseamnă plaje însorite, oameni relaxaţi (chiar şi în timpul când Grecia era cu cuţitul la os şi ameninţată cu sancţiuni economice de către Uniunea Europeană), vechiul Acropole, dar şi leagănul jocurilor olimpice moderne. Jocuri Olimpice la care, fie vorba între noi, şi mulţi suceveni de-ai noştri au scris istorie şi s-au întors acasă cu medalii valoroase.

 

Grecia a devenit una din ţările pe care sucevenii le vizitează frecvent, iar cursele charter au uşurat această misiune. Dovada acestui interes mare pentru insulele şi plajele acestei ţări sunt cozile de la vămi la care unii dintre voi aţi stat chiar şi cu orele în plin sezon turistic.

Dar Grecia surprinde şi cu alte obiective sau locuri interesante. Capitala Atena este un loc în care orice turist îşi poate satisface o diversitate mare de gusturi. Şi nu doar gastronomice, ci şi de altă natură. O vizită într-o piaţă a capitalei Greciei nu trebuie să lipsească din periplu. Diversitatea uriaşă de peşti şi fructe de mare se îmbină într-un festin vizual extrem de pigmentat, iar stilul grecilor de rând de a-şi atrage clienţii, gălăgios şi poate mai puţin ortodox, face această escală cu atât mai interesantă.

În Atena există şi pieţe temporare, în care producătorii din zonă vin de două ori pe săptămână pentru a-şi vinde marfa. Aici se găsesc cele mai bune măsline din lume, cel puţin aşa mi s-au părut mie, dar pentru a vă convinge puteţi încerca singuri. Şi nu doar măslinele fac cu ochiul, ci şi celelalte produse, cum ar fi lămâile şi portocalele autohtone.

Dacă tot am vorbit de mâncare şi produse locale, o excursie la Atena ar trebui să cuprindă şi o seară într-un restaurant sau pe o terasă din zona Monastiraki. E sufletul petrecerilor din capitala vechii Elada, iar după câteva pahare din vinul grecesc sau uzo, după caz, orice frunte încreţită va avea altă conformaţie.

 

Am căutat o Dacie la muzeul auto din Atena. Nu am găsit-o

Gata cu mâncarea şi petrecerile. Trecem şi la alte obiective. Acropola, dintre cele mai mari capodopere ale omenirii, este locul în care oraşul antic al Atenei şi-a trimis filosofia către întreaga lume. Iar Socrate şi ceilalţi învăţaţi ai vremurilor de atunci au făcut-o atât de bine încât se vorbeşte despre ei, inclusiv în şcolile noastre, şi după aproape 2.500 de ani.

Este un loc în care fiecare piatră reverberează, iar dacă ar putea vorbi cu greu ai putea pleca de acolo. Dar istoria acestui edificiu poate fi văzută şi la muzeul acestuia, unul în care sunt explicate tot trecutul şi distrugerile prin care a trecut Acropola.

Cum spuneam la început, Atena este locul unde jocurile olimpice moderne au revenit în actualitate şi sunt şi acum unul dintre cele mai importante evenimente sportive ale planetei. Stadionul care aminteşte despre olimpism are şi un mic muzeu, dar şi un podium de premiere. Chiar dacă nu ai concurat cu nimeni poţi poza ca şi cum ai fi campion. Şi nu e de ici colea să fii campion olimpic. Chiar şi preţ de o fotografie.

Atena mai găzduieşte şi un interesant muzeu auto, în care veţi găsi maşini din aproape vremurile şi de aproape tipurile. Dacii de ale noastre? Sincer, am căutat, dar nu erau. În schimb, puteţi încerca un simulator al unei maşini de Formula 1 şi veţi trăi un pic din adrenalina acestei competiţii.

 

Kea, insula cu plaje sălbatice şi mori de vânt

Grecia este renumită pentru insulele sale, un adevărat paradis pentru orice iubitor de apă, plajă sau scufundări. Fireşte, renumitele insule au şi preţuri pe măsură. De aceea, am ales o insulă mai puţin turistică, una în care merg mai mult atenienii. Şi nu am regretat. Insula Kea face parte din Ciclade şi se află la doar câteva zeci de minute de mers cu feribotul din Lavrio, unul din porturile aflate lângă Atena.

Nu este foarte mare, dar pentru a te putea bucura pe deplin de ceea ce oferă este obligatoriu să închiriezi o maşină. Un astfel de mijloc de transport îţi permite să ajungi în locuri în care timpul pare să se fi oprit.

Plaje aproape sălbatice, în care te simţi ca un adevărat stăpân, cu ape extrem de limpezi şi liniştite, îţi dau senzaţia că ai naufragiat pe o insulă de pe care doar cu mare noroc vei putea pleca.

Kea este recunoscută şi ca o insulă a morilor de vânt. E drept, astăzi cele care au rămas în picioare au fost renovate şi transformate în locuinţe particulare, dar chiar şi aşa îţi poţi forma o părere despre cum arăta insula odinioară.

 

Capre, măgari şi baloţi de paie

Ca orice insulă elenă care îşi respectă tradiţiile, în Kea găseşti la tot pasul capre şi măgari. Şi câte un camion cu baloţi de paie, că deh, măgarii nu trăiesc doar cu apă şi bătaie. Undeva pe malul mării pe un traseu care şerpuieşte pe o mică potecă, se poate ajunge la ceea ce a fost cândva cetatea antică Karthaia. Doar câteva pietre mai amintesc despre acest edificiu, dar imaginile de la înălţimea unde se afla cetatea sunt de-a dreptul superbe.

Iar aici am avut parte de bunăvoinţa unui localnic. Chiar dacă nu cunoştea nici o limbă străină, omul care transporta nişte paie, era sezonul treieratului, s-a întors din drum când ne-a văzut dezorientaţi pentru a ne arăta poteca pe care nu o găseam cu nici un chip.

Satele de pe insulă sunt şi ele de un farmec aparte, iar străduţele înguste specifice te îndeamnă să stai la o cafea într-un loc umbros pentru a vedea în tihnă cum curge viaţa într-un astfel de loc.

Tot aici, istoria a mai scris o pagină care nu a putut fi ştearsă de trecerea anilor, iar amprenta romană se traduce prin trasee pietruite care au rezistat deja două milenii. 

 

Canalul Corint

Un obiectiv aflat relativ aproape de Atena şi care ar putea fi vizitat este Canalul Corint. Este o construcţie care a reprezentat o mândrie pentru greci, iar faptul că a fost săpată în stâncă îi dă o imagine aparte. Apa din canal este de un turcoaz impresionant. Canalul Corint poate fi văzut de sus, de la înălţimea podului care îl traversează, sau de pe un vas de agrement care te poate plimba. Există şi un alt tip de a nu uita că ai fost la Canalul Corint. O săritură bungee jumping de la înălţimea podului până aproape de luciul apei. Costă 60 de dolari, dar e doar pentru cei cuinima tare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acasă la inventatorii jocurilor olimpice moderne, în însorita Eladă.
 Vizualizări articol: 3623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Acasă la inventatorii jocurilor olimpice moderne, în însorita Eladă4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei