Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 229 (5436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: România să se orienteze către persoanele mai defavorizate în perioada de programare următoare

Miercuri, 2 Octombrie 2013 (14:15:35)

Comisia Europeană se aşteaptă ca România să propună în următoarele zile un acord de parteneriat revizuit pentru perioada de programare 2014-2020 şi să se orienteze spre persoanele cel mai grav afectate de sărăcie şi excluziune socială, a declarat, miercuri, reprezentantul CE Philippe Hatt.

Uniunea Europeană susţine şi promovează incluziunea socială şi combaterea sărăciei, propunerea pentru următoarea perioadă de programare fiind de 20 la sută din bugetul Fondului Social European pentru atingerea acestui obiectiv, a spus Philippe Hatt, Head of Unit România, Bulgaria şi Malta, DG Employment, Comisia Europeană, la seminarul internaţional privind dezinstituţionalizarea, organizat la Bucureşti de Ministerul Muncii şi UNICEF.

Hatt a precizat că deşi suma nu este foarte mare, va însemna totuşi o îmbunătăţire semnificativă pentru ţările cu un număr mare de persoane aflate în risc de excluziune.

"Comisia Europeană este foarte hotărâtă să ducă la bun sfârşit acest obiectiv şi se aşteaptă ca România să se orienteze în primul rând către persoanele cel mai afectate de de sărăcie şi excluziune socială. Obiectivul combaterii sărăciei a evoluat la nivel european. Toate instituţiile europene susţin incluziunea socială şi doresc ca toate statele membre să crească rata de incluziune. În Europa, mulţi oameni trăiesc în sistemul rezidenţial, care îi separă de comunitate. Dezinstituţionalizarea este parte dintr-o misiune strategică. (...) Trebuie să ne asigurăm că persoanele vulnerabile sunt primele care beneficiază de noul program de finanţare", a mai spus Philippe Hatt.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat că unul dintre grupurile ţintă pentru următoarea perioadă de programare sunt tinerii de 18 ani care trebuie să părăsească sistemul rezidenţial.

"Avem probleme cu copiii de 18 ani care se trezesc în mijlocul unei societăţi şi să ştiţi că este destul de greu să se integreze. De aceea, ei trebuie să fie pregătiţi de mici şi în această direcţie trebuie să dezvoltăm o parte din serviciile noastre", a spus ministrul.

Câmpeanu a precizat că trebuie accentuat rolul comunităţii în problematica socială.

"Trebuie să ajungem în faza în care comunitatea, de la nivelul cel mai mic, să se ocupe de problemele celor care fac parte din ea. Mai ales în rural, rolul primarilor trebuie să se schimbe", a mai spus ministrul Muncii.

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat că România a trecut printr-o fază importantă de dezinstituţionalizare a copiilor, iar acum ar trebui să pună accent pe prevenirea separării copilului de familie.

"Cu toţii ne amintim imaginile înfiorătoare ale copiilor neglijaţi şi abuzaţi din orfelinate, transmise în întreaga lume în 1990. Sub conducerea guvernelor din România, în parteneriat cu mulţi actori locali şi internaţionali, numărul copiilor instituţionalizaţi a scăzut de la 100.000 la 24.000. Numărul copiilor din servicii alternative, precum plasamentul de tip familial sau tutela, a crescut practic de la 0 la 42.000. În consecinţă, rata instituţionalizării în rândul copiilor din România se află în prezent la nivelul mediei europene. (...) A sosit vremea ca aceste reforme să se concentreze pe următoarea etapă: prevenirea separării copiilor de familiile lor", a spus Sandie Blanchet.

Ea a precizat că în ultimii 10 ani, numărul copiilor separaţi de familiile lor a stagnat la aproximativ 60.000, dar a subliniat că multe dintre aceste separări puteau fi prevenite, pentru că cei mici sunt separaţi din cauza sărăciei - principala cauză a instituţionalizării.

"Din ce în ce mai mulţi copii sunt separaţi de familiile lor din cauza violenţei şi nu se face nimic decât atunci când este prea târziu şi copilul are nevoie de măsuri de protecţie. În multe cazuri, copiii au anumite dizabilităţi şi cum părinţii nu beneficiază de sprijin, iar servicii locale nu există, aceşti copii ajung în instituţii specializate. Aceştia oferă servicii de asistenţă atât familiilor vulnerabile, cât şi copiilor, şi identifică soluţii la probleme adesea complexe şi conexe", a mai spus reprezentantul UNICEF.

Sandie Blanchet a adăugat că tranziţia de la îngrijirea bazată pe instituţii la serviciile bazate pe familie şi comunitate este un imperativ din punct de vedere al drepturilor omului, dar este şi avantajoasă din punct de vedere financiar.

"Conform unor calcule simple, un asistent social plătit cu 20.000 de lei pe an, care previne instituţionalizarea unui singur copil, scuteşte statul de o cheltuială de 120.000 de lei", a mai spus Blanchet.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: România să se orienteze către persoanele mai defavorizate în perioada de programare următoare.
 Vizualizări articol: 595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: România să se orienteze către persoanele mai defavorizate în perioada de programare următoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei