Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 229 (5436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de pictură

„3”, la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului a organizat şi a găzduit, la mijlocul săptămânii trecute, vernisajul unei expoziţii de pictură care, sub genericul numeral „3”, a aliniat pe simeze lucrări realizate de trei artişti humoreni din generaţii diferite.

 

„Un trio cu care comunitatea humoreană se poate mândri”

Este vorba de Cecilia şi Oana Bedrulea (mamă şi fiică), alături de care a venit, ca un veritabil pilon de sprijin, artistul plastic Radu Bercea, alcătuind împreună „un trio cu care - aşa cum a spus la deschidere Elvira Romaniuc, directorul instituţiei muzeale locale - comunitatea humoreană se poate mândri”.

Menţionând că evenimentul se desfăşoară sub egida Primăriei oraşului Gura Humorului şi subliniind faptul că „politica noastră este de a ne promova propriile valori”, Elvira Romaniuc a precizat că Cecilia şi Oana Bedrulea, care expun pentru prima oară împreună, au fost deopotrivă elevele regretatului profesor Corneliu Tincu, cel care, cu puţin timp înainte de momentul definitivei plecări dintre noi, a dăruit comunităţii humorene un număr însemnat de lucrări personale, care se regăsesc în colecţia muzeului, tablouri care sunt expuse în sala care-i poartă numele.

 

„Destinul inimii”, „Paşi spre cunoaştere”, secretul de a fi mereu tânăr şi creativ

Dacă, aşa cum a spus Elvira Romaniuc, „Cecilia Bedrulea n-a putut să-şi urmeze destinul inimii” (cel de a studia la nivel universitar artele vizuale), dar nu a renunţat la pasiunea de a picta, fiica sa, Oana, şi-a construit cu tenacitate o carieră artistică, urmând studii de specialitate şi participând la expoziţii individuale sau de grup.

Panoul central din foaierul muzeului etalează una din cele şase piese circumscrise disertaţiei sale de masterat, lucrare intitulată „Paşi spre cunoaştere”.

Paşi spre cunoaştere care nu s-au încheiat pentru Oana Bedrulea, întrucât, din anul următor, ea îşi va continua studiile în Anglia pentru a deveni psihoterapeut prin artă.

Reprezentând generaţia profesorului Corneliu Tincu, artistul plastic Radu Bercea (cel care a insistat ca această expoziţie să se facă în această formulă) se pare că deţine secretul de a fi mereu tânăr şi creativ.

 

Peste 200 de prezenţe pe simeze, încercarea de definire a stilului personal, „un moment de eliberare artistică”

Abia reîntors din Cehia, unde a expus la Grandhotel Pupp din Karlovy Vary, ca urmare a participării la prima ediţie externă a Taberei internaţionale de creaţie plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, Radu Bercea, care la sfârşitul lunii august a trecut pragul vârstei de 74 de ani, însumează în cariera sa artistică peste 200 de prezenţe pe simeze în expoziţii personale şi colective.

Şi dacă Cecilia Bedrulea, aşa cum a remarcat Elvira Romaniuc, „încearcă să-şi definească stilul personal” etalând 22 de lucrări în ulei (portrete, peisaje şi flori), iar Oana Bedrulea, după propria mărturisire, trăieşte „un moment de eliberare artistică” prezentând 18 titluri (26 de piese, întrucât are şi câteva tripticuri), Radu Bercea oferă publicului o suită de acuarele, peisaje din arealul bucovinean, un fragment care cuprinde 23 de secvenţe decupate din natură care fac parte din impresionanta desfăşurare cromatică alcătuită din 60 de lucrări, serie care a fost prezentată în această vară cu titlul „Drum împărătesc” la Palatul Administrativ din municipiul Suceava.

 

Un melanj armonic de ecouri interioare, ecouri prin care fiecare încearcă să comunice în exterior

Reunind peste 60 de lucrări, expoziţia prezentată de cei trei artişti concitadini este un melanj armonic de ecouri interioare, ecouri prin care fiecare încearcă să comunice cu exteriorul.

Portretele cu fizionomii expresive realizate de Cecilia Bedrulea, peisajele montane, florile şi graţioasele sale balerine se înşiruie în curgerea expoziţiei în continuarea tablourilor semnate de Oana, lucrări executate preponderent în manieră decorativă, cu adânci explorări în imaginar, intitulate „Carpe diem”, „Lascaux”, „Stare de spirit”, „Delir” sau „Overexposed”.

Acestora li se alătură peisajele fluide în acuarelă ale lui Radu Bercea, creaţii care trimit cu gândul la „drumul împărătesc acoperit cu prund de argint şi pulbere de raze” din basmul eminescian „Făt-Frumos din lacrimă”.

 

„Unii cred, dar alţii-s siguri”, „surpriza evenimentului” şi „viitorul artelor plastice româneşti” 

Salutată oficial de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, care s-a declarat „onorat şi încântat” să participe la vernisajul expoziţiei celor trei artişti humoreni, manifestarea a avut parte de o prezenţă a publicului demnă de invidiat.

Au emis consideraţii asupra lucrărilor şi a artiştilor expozanţi scriitorul Emil Ianuş (care a dat citire unui eseu despre Radu Bercea intitulat „Unii cred, dar alţii-s siguri”), poetul Mihai Sultana Vicol (care s-a referit la Cecilia Bedrulea ca fiind „surpriza evenimentului”, la tânăra Oana care întruchipează „viitorul artelor plastice româneşti” şi la Radu Bercea ca fiind „omul care şi-a dăruit toată viaţa oraşului Gura Humorului”) şi prof. Roman Istrati (care a apreciat această „trinitate paradoxală” alcătuită din „trei suflete deosebite care se exprimă prin culoare”).

 

Trei creatori de frumos care colorează realitatea noastră provincială

O expoziţie la care Cecilia Bedrulea şi-a învins reticenţa de a ieşi cu propriile sale creaţii în faţa publicului, o manifestare la care Oana şi-a mărturisit bucuria de a expune alături de mama ei, iar „talentatul, harnicul şi prolificul Radu Bercea”, aşa cum a spus scriitorul Emil Ianuş, „cu ochiu-ntors în sine şi chip evlavios / Icoanele din ceruri pe pânze le aduce / Cu degetele care îşi face sfânta cruce”. Trei artişti humoreni, trei sensibilităţi diferite, trei creatori de frumos care colorează realitatea noastră provincială. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „3”, la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
„3”, la Gura Humorului5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei