Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 221 (5428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisia de apărare din Senat a dat aviz favorabil OUG care alocă bani pentru avionul demnitarilor

Luni, 23 Septembrie 2013 (15:20:52)

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, luni, că membrii comisiei au dat un aviz favorabil OUG prin care sunt alocaţi bani pentru cumpărarea unui avion pentru zboruri speciale, însă deocamdată nu se cunosc costurile acestei achiziţii.

"La ora actuală nu putem discuta pe date concrete, pentru că nu a prezentat nimeni nicio analiză comparată asupra produselor care sunt pe piaţă, tipul de finanţare, costurile integrale ale programului şi, drept urmare, ca să nu blocăm avizarea OUG privind rectificarea, noi ne-am dat un vot favorabil", a declarat Dobriţoiu.

Preşedintele Comisiei de apărare a precizat că la nivelul comisiei a fost avizată favorabil ordonanţa privind rectificarea bugetară prin care Ministerului Apărării îi sunt alocate 13,5 milioane de lei în scopul începerii procedurii de achiziţie a unui avion destinat deplasărilor înalţilor demnitari ai statului.

Dobriţoiu a menţionat că prin votul de luni din comisie Guvernul "are undă verde pentru a «starta» procesul de evaluare a produselor, a ofertelor".

El a menţionat că, în momentul în care Guvernul va decide în privinţa achiziţiei unui avion pentru demnitari, la nivelul Comisiei de apărare din Senat va exista un nou vot în această privinţă.

"Cu certitudine achiziţia (avionului pentru demnitari - n.r.) se va face cu avizul comisiei parlamentare", a mai afirmat preşedintele Comisiei de apărare.

"Suma aceea de 56 de milioane (euro - n.r.) a fost avansată, a fost un răspuns la o întrebare a unui membru al comisiei legată de costurile estimative totale ale unui program. S-a avansat o sumă, nu ştim care este fundamentarea acelei sume, din cauza asta am amânat decizia. Nici astăzi nu se cunosc costurile legate de această achiziţie (...) Costurile acelea au fost estimative, nu ştiu dacă ele s-au bazat pe o cerere de ofertă, ci au fost o gândire... Am crezut că la nivelul Ministerului Apărării există o gândire foarte clară vizavi de această achiziţie. Ori, domnul ministru Duşa a infirmat astăzi că ar fi fost analizate nişte produse de piaţă, deci au fost nişte sume aruncate, puse pe masă", a mai spus Dorbiţoiu.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, luni, că este prematur să se discute despre un preţ în ceea ce priveşte achiziţionarea avionului pentru demnitari, menţionând că acest lucru va fi supus dezbaterii CSAT, iar suma alocată "va rezulta în urma unei licitaţii".

"Nu s-a luat nicio decizie la nivelul ministerului, legat de sumă, şi nici de soluţia care va fi adoptată (...) Oricum, acest document privind realizarea capabilităţii de transport special va fi supus dezbaterii şi în CSAT. Deocamdată se analizează mai multe variante, când vom avea o variantă optimă vom preciza şi suma, dar suma va rezulta în urma unei licitaţii", a mai spus Duşa.

Ministrul a afirmat că în cazul "capabilităţii de transport special", care ar viza demnitarii, este vorba atât de avioane, cât şi de piloţi, personal tehnic, posibilităţi de transmisiuni sau posibilităţi de operare.

"Probabil că în Comisie s-au prezentat unele preţuri care sunt pe piaţă în momentul de faţă la diferite tipuri de avioane, deocamdată n-am stabilit nici tipul, nici felul în care realizăm această capabilitate. A vorbi de o sumă în acest moment este prematur", a mai susţinut ministrul Apărării.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

Preşedintele Traian Băsescu declara tot în august că şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York din "motive bugetare".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia de apărare din Senat a dat aviz favorabil OUG care alocă bani pentru avionul demnitarilor.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisia de apărare din Senat a dat aviz favorabil OUG care alocă bani pentru avionul demnitarilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei