Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 200 (5407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii de energie hidro, eoliană şi solară vor primi mai puţine certificate verzi

Joi, 29 August 2013 (17:26:27)

 Guvernul va reduce numărul certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie în centrale eoliene, fotovoltaice şi în microhidrocentrale, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Economiei.

Pentru fiecare MWh de energie electrică eoliană vor fi acordate 1,5 certificate verzi, până în 2017 şi 0,75 certificate verzi începând cu anul următor. Legislaţia actuală prevede alocarea a două certificate verzi până în anul 2017 şi a unui certificat începând cu anul 2018, pentru acest tip de producători.

Numărul de certificate acordate producătorilor de energie solară va fi înjumătăţit, de la 6 la 3 unităţi/ MWh.

Proiectul prevede acordarea a 2,3 certificate verzi, în loc de 3, pentru fiecare MWh produs şi livrat, dacă centralele hidroelectrice sunt noi cu puteri instalate de cel mult 10 MW (microhidrocentrale). În cazul unităţilor similare retehnologizate se menţine cota de 2 certificate verzi.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

"Mecanismul de revizuire a numărului de certificate rezultat în urma analizei de supracompensare se bazează pe recalcularea pe perioada de referinţă a numărului de certificate verzi pe 1 MWh produs astfel încat rata internă de rentabilitate pentru fiecare tehnologie , pentru noii intraţi, la nivel agregat, să fie egală cu valoarea ratei interne de rentabilitate de referinţă rezultată din analiza
cost-beneficiu stabilită la autorizarea sistemului de promovare. În cazul în care se evidenţiază o tendinţă de creştere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% faţă de nivelul de referinţă, Guvernul ar urma să reducă numărul de certificate verzi pentru tehnologia respectivă", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Autorii documentului arată că prin raportul cu privire la analiza de supracompensare emis de ANRE la finele lunii martie, pe baza monitorizării anului trecut, se constată că există o supracompensare de 0,5 certificate verzi în cazul energiei eoliene, 3 pentru energia solară şi 0,7 pentru energia hidro.

Pentru aceste tehnologii, investiţia specifică (mii euro/MW) a fost mai mică faţă de valoarea de referinţă cu 90.000 euro/MW pentru energia eoliană, cu 1,63 milioane euro/MW pentru energia solară şi cu 1,33 milioane euro/MW pentru energia hidro, în timp ce nivelul mediu al costurilor variabile şi al costrurilor fixe este peste nivelul de referinţă, cu excepţia energiei solare.

În notă se precizează că reducerea numărului de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat din centrale/grupuri electrice, acreditate după data intrării în vigoare a hotărarii de Guvern, pentru tehnologiile eolian, solar şi hidro, conduce la scăderea contribuţiei pentru energia regenerabilă din facturile consumatorilor finali şi prin aceasta la creşterea competitivităţii produselor industriale, în special a produselor energointensive supuse unui risc major de relocare.

"Acreditarea a 100 MW instalaţii fotovoltaice cu 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 6, cu factorul de capacitate 16% şi preţul certificatului verde de 45 euro/buc conduce pe durata de viaţă de 15 ani la scăderea contribuţiei plătită de consumatori cu circa 95 milioane euro. Acreditarea a 100 MW instalaţii eoliene cu 1,5 respectiv 0,75 certificate verzi din 2018 pentru fiecare MWh produs şi livrat, în loc de 2 respectiv 1 certificat verde, cu factorul de capacitate 25% şi preţul certificatului verde de 45 euro/buc, conduce la scăderea contribuţiei
plătită de consumatori cu circa 47 milioane euro", potrivit sursei citate.

Reducerea numărului de certificate verzi se conformează unor prevederi legale şi are la bază un program de monitorizare şi o analiză privind supracompensarea conform unei metodologii avizată de Comisia Europeană, fiind "un act previzibil" care contribuie la realizarea unei pieţe concurenţiale, mai arată autorii proiectului.

Guvernul a decis ca, din 1 iulie, să fie amânată acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018, pentru centralele eoliene.

Actul normativ aprobat de Executiv prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii de energie hidro, eoliană şi solară vor primi mai puţine certificate verzi.
 Vizualizări articol: 1029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii de energie hidro, eoliană şi solară vor primi mai puţine certificate verzi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei