Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 200 (5407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea, în creştere cu 2.100

Joi, 29 August 2013 (14:02:25)

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea a fost de 30.100, în creştere cu 2.100 faţă de trimestrul anterior şi cu 5.400 faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,70% în trimestrul al doilea, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,11 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecută, a precizat INS.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (3,43%), alte activităţi de servicii (2,76%), respectiv în administraţie publică (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de învăţământ (0,13%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).

Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.800 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, fiind înregistrată o rată de 0,94%.

Sectorul bugetar a însumat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 de locuri de muncă vacante au fost în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asistenţă socială, iar 500 în învăţământ.

Angajatorii au prezentat, în trimestrul al doilea, cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare şi industria extractivă, respectiv o sută de locuri vacante pentru fiecare în parte.

Comparativ cu primul trimestru al anului, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost în activităţile de spectacole, culturale şi recreative - cu 2,43 puncte procentuale şi în alte activităţi de servicii - cu 2,37 puncte procentuale. La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din agricultură, silvicultură şi pescuit, industria extractivă, respectiv sănătate şi asistenţă socială - cu 0,16 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primul trimestru, au fost înregistrate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative - cu 1.200, în alte activităţi de servicii - cu 900, în industria prelucrătoare - cu 500. Scăderi semnificative ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială, cu 500, în construcţii, transport şi depozitare, cu 300 pentru fiecare în parte.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative - cu 2,46 puncte procentuale, respectiv în alte activităţi de servicii - cu 2,36 puncte procentuale. Cele mai importante scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări - cu 0,26 puncte procentuale, urmate de cele din activităţile de servicii administrative şi servicii suport - cu 0,19 puncte procentuale.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea din acest an faţă de perioada similară din 2012 a înregistrat cele mai accentuate creşteri în industria prelucrătoare -cu 1.900, în activităţile de spectacole, culturale şi recreative - cu 1.300, respectiv în administraţia publică - cu 1.100 locuri vacante, iar activităţile de comerţ au cunoscut cea mai semnificativă diminuare - cu 500 de locuri vacante.

În trimestrul al doilea al anului, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,95%). La polul opus s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,37%) şi cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,39%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (7.800 locuri vacante), muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (5.300). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (100 de locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent din acest an, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (+0,21 puncte procentuale), iar cea mai importantă scădere în cele de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,18 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru a cunoscut creşteri în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2, respectiv în cele de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (+800 locuri vacante în fiecare grupă majoră). Cele mai semnificative scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante au fost în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (-300 locuri de muncă vacante), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (-200 locuri de muncă vacante).

Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante a fost în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (+0,26 puncte procentuale). Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,13 puncte procentuale), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (-0,01 puncte procentuale).

În ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu perioada similară din 2012, ocupaţiile cu cele mai relevante creşteri au fost cele aferente specialiştilor în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (+1.900 locuri vacante), respectiv muncitorilor necalificaţi - grupa majoră 9 (+1.200 locuri vacante). Diminuări ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (-100 locuri vacante), respectiv de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea, în creştere cu 2.100.
 Vizualizări articol: 794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea, în creştere cu 2.1000.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei