Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 200 (5407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ciucă: Activitatea de lobby trebuie să se delimiteze de traficul de influenţă

Joi, 29 August 2013 (14:34:53)

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, joi, că activitatea de lobby trebuie să se delimiteze de traficul de influenţă, arătând că trebuie găsite liniile de demarcaţie astfel încât lobby-ul să nu fie folosit în scopul ascunderii unei activităţi infracţionale.

Comisia Juridică a organizat o dezbatere privind activitatea de lobby în spaţiul UE pentru a răspunde la întrebarea dacă trebuie sau nu reglementată această activitate.

"Dacă se ia decizia să fie reglementată activitatea de lobby, trebuie să se delimiteze lobby-ul de traficul de influenţă. Adică activitatea de loby să nu fie un trafic de influenţă deghizat şi nici actul de lobby să nu fie interpretat ca trafic de influenţă", a spus Bogdan Ciucă.

El a arătat că trebuie găsite liniile de demarcaţie astfel încât activitatea de lobby să nu fie folosită în scopul ascunderii unei activităţi infracţionale.

Ciucă a explicat că lobby înseamnă reprezentarea profesionistă a unui grup de interese din comunitate.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Florin Moţiu a precizat, la rândul său, că este foarte dificil în acest moment să se ia o decizie de a se reglementa activitatea lobby, deoarece "lucrurile trebuie să fie foarte clare, să fie delimitate activităţile specificice lobby-ului care să nu ducă la săvârşirea de infracţiuni".

"Aici limita foarte foarte fragilă există între activitatea de lobby şi infracţiunea de trafic de influenţă şi nu trebuie să se ajungă ca sub umbrela acestei activităţi să poată fi săvârşite infracţiuni de acest tip. Există posibilitatea întrepătrunderii a celor două aspecte", a precizat Moţiu.

El a explicat că activitatea de lobby este reglementată doar în trei ţări din UE, Polonia, Ungaria şi urmează Austria, arătând că există la nivelul UE o reticenţă de a se proceda la reglementarea legală a acestei activităţi.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a apreciat, la rândul său, însă că lobby-ul este o activitate utilă pentru societate şi că există nevoia de a avea un interpret între societatea civilă şi administraţia publică.

"Noi în administraţia publică avem limbajul nostru, normele noastre şi pe de-o parte există interese private care nu pot întotdeauna să vadă cum partea lor interacţionează cu interesul public. Uneori prezenţa unui intermediar care poate să explice ajută la o bună comunicare şi îmbunătăţeşte procesul de decizie", a spus Chiriţoiu.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că Federaţia Sindicală Cartel Alfa consideră inoportună reglementarea activităţii de lobby, arătând că se poate ajunge la "transformarea influenţei într-o marfă care se poate vinde şi cumpăra".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciucă: Activitatea de lobby trebuie să se delimiteze de traficul de influenţă.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciucă: Activitatea de lobby trebuie să se delimiteze de traficul de influenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei