Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 200 (5407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Argumente

Lungu: „Nu e corect ca jumătate dintre suceveni să plătească pentru căldura celor din sistemul centralizat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Majorarea preţului energiei termice vândute populaţiei, de la 185 de lei la 250 de lei, măsură care va fi discutată în şedinţa de astăzi a Consiliului Local Suceava, este considerată de primarul Ion Lungu absolut necesară, din mai multe motive.

În primul rând, în cadrul aceleiaşi şedinţe, urmează să fie majorat preţul gigacaloriei produse de Termica, care va ajunge la 445 de lei, nivel aprobat deja de ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei).

„Noua conducere a Termica nu acceptă să furnizeze apă caldă şi căldură în pierdere, la vechiul preţ. Este clar că această diferenţă la gigacalorie va fi suportată de către primărie”, a declarat ieri Lungu, care spune că achitarea unor subvenţii de peste 240 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată de suceveni ar băga rapid municipalitatea în faliment.

Chiar şi la un preţ de 250 de lei/gigacalorie, la populaţie, subvenţia pe care o va avea de achitat municipalitatea pentru fiecare gigacalorie va fi de 195 de lei.

Ion Lungu a precizat că la Suceava preţul gigacaloriei a rămas unul din cele mai mici din ţară, în timp ce alte oraşe l-au majorat de mai mulţi ani:

„Nu este corect să nu actualizăm preţul gigacaloriei către populaţie, aşa cum au făcut majoritatea oraşelor din ţară. Preţul gigacaloriei este de 387 de lei la Reşiţa, de 350 de lei la Constanţa, de 290 de lei la Arad, de 285 de lei la Focşani, de 265 de lei la Iaşi, (oraş cu care ne comparăm pentru că avem acelaşi sistem de încălzire şi unde preţul gigacaloriei s-a majorat de anul trecut), şi de 264 de lei la Sibiu. Cei care nu votează pentru creşterea preţului gigacaloriei votează de fapt pentru blocarea activităţii Primăriei municipiului Suceava. Fac apel la toţi consilierii, să voteze cu mintea, nu cu sufletul, să găsim soluţii de a asigura apă caldă şi căldură la cei din sistemul centralizat, dar, în acelaşi timp, să poată funcţiona şi primăria.”

 

Doar jumătate dintre suceveni, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare

Un alt argument adus de primar referitor la necesitatea majorării preţului de vânzare a gigacaloriei către populaţie vizează faptul că de banii cu care se subvenţionează căldura şi apa caldă de la Termica nu beneficiază decât o parte a populaţiei municipiului, ceilalţi neavând nici un beneficiu din sumele imense achitate ca subvenţii.

„Nu este corect ca, pentru jumătate din locuinţele din municipiul Suceava, să-i sacrificăm şi pe cei din cealaltă jumătate să plătească pentru încălzirea din sistemul centralizat. Noi avem 33.000 de apartamente în municipiul Suceava şi vreo 7.000 de case, iar numărul locuinţelor branşate acum la sistemul centralizat este undeva la 21.000. Practic, jumătate din locuinţele din Suceava nu sunt racordate la sistemul centralizat. Nu este corect ca un locuitor din Burdujeni Sat, unde nu există sistem centralizat, să plătească căldura pentru unul din oraş, care are şi alte posibilităţi financiare. Jumătate din oraş nu are de-a face cu sistemul centralizat, cartiere întregi, precum Burdujeni Sat sau Iţcani, neavând nimic de-a face cu acest sistem de încălzire a locuinţelor.”, a explicat Lungu.

 

20 de milioane de lei, economii anuale numai din subvenţiile la căldură

Acesta a spus că valoarea subvenţiilor anuale acordate Termicii pentru consumul de gigacalorii al populaţiei este de aproximativ 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi), bani care nu vor mai avea această destinaţie odată cu punerea în funcţiune a noii centrale termice, private, la care preţul gigacaloriei va fi tot de 250 de lei, dar nu va mai fi dublat de subvenţii de la primărie.

„Din cauza serviciului de termoficare, activitatea financiară a Primăriei Suceava este blocată, ca urmare a supraefortului financiar de a da 320 de miliarde de lei vechi la Termica(sume restante la plata subvenţiilor). Important este să putem asigura energia termică sucevenilor în această iarnă şi ca energia termică să nu mai fie plătită de două ori – o dată de populaţie, prin preţul de vânzare stabilit de Consiliul local, iar a doua oară, prin subvenţiile oferite de primărie, ca să acopere diferenţa până la costul de producţie”, a adăugat Lungu, care şi-a exprimat temerile că o parte din consilierii locali vor adopta o poziţie populistă şi se vor împotrivi majorării de preţ, doar pentru a câştiga simpatia unora dintre suceveni, care sunt racordaţi la sistemul centralizat.

„Nu e o plăcere pentru nimeni să majoreze acest preţ, dar nu avem altă soluţie. Nu în ultimul rând, pentru cei cu venituri reduse se vor acorda ajutoare de încălzire a locuinţelor, proiectul fiind deja adoptat. În plus, în fiecare an primăria acordă ajutoare financiare de urgenţă la cei cu posibilităţi financiare reduse”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

Dacă proiectul de majorare al preţului gigacaloriei va fi aprobat în forma propusă, creşterea de preţ va fi de 35%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu: „Nu e corect ca jumătate dintre suceveni să plătească pentru căldura celor din sistemul centralizat”.
 Vizualizări articol: 3702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Lungu: „Nu e corect ca jumătate dintre suceveni să plătească pentru căldura celor din sistemul centralizat”2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect? trimis de
(29 aug 2013, 12:01:57
Totusi primaria a facut tot posibilul sa ne convinga sa ramanem in sistemul centralizat, iar acum zice ca nu e corect.Sa stiti ca la bloc locuiesc f. multi pensionari si persoane cu venituri mici, de aia trebuie subventionata gigacaloria.
2.   Extraordinar ce om nesimtit! trimis de
(29 aug 2013, 14:35:35
Pana acuma, cand votantii majoritari erau cei racordati la sistemul centralizat. acest Lungu, a bagat bani din buzunarele sucevenilor prin subventie.
Acuma, cand majoritatea si-au pus centrale, hoaaa, nu mai dam subventie ca nu e corect. Magar.
Dar p_ulimea l-a votat, desi toti il badjocoresc.
3.   Nu e corect ca jumătate dintre suceveni să plăteas trimis de
(29 aug 2013, 20:27:42
CORECT, dețin centrala de apartartament din anul 2000 locuind la ultimul etaj țevile de la sistemul centralizat sunt taiate de la et 2 vecinul de la et 3 fiind dotat si el cu CT.Casa scarii nu este încalzită și nici uscătorul și totuși pe lista de cheltuieli apare spații comune ,,subsol" furăciune pe față

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei