Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 186 (5393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Georgescu: Numărul incompatibililor e exagerat.Aleşii locali vor să genereze o schimbare legislativă

Marţi, 13 August 2013 (14:53:50)

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, declară că numărul primarilor în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic decât cifrele vehiculate şi a menţionat că unul din punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate este o sesizare a preşedintelui CJ Constanţa.

"Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenenţa la aceste regii autonome sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situaţii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România - n.r.) nu este reală şi nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care au fost identificaţi în stare de incompatibilitate. Aleşii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleşii locali îşi pot desemna reprezentanţi, ei nu pot să spună că nu au ştiut de această prevedere legală", a declarat Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, la Digi24.

Mariana Gâju a susţinut că ar fi peste 651 de primari cu probleme şi că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociaţia Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.

Despre cifrele vehiculate Horia Georgescu a afirmat: "Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se află în conflicte de interese, incompatibilități sau cu averi nejustificate, dar era o situație generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanții primăriilor sau ale altor entităţi locale".

"Cred că este o exagerare. Cred că dânşii vor să genereze prin acest gen de abordări o schimbare legislativă care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabilă. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunoştinţă nişte date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului identificate în ceea ce priveşte aleşii locali", a susţinut Horia Georgescu.

Preşedintele ANI a susţinut că unul din punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate este o sesizare a preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constatinescu.

"Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situaţii de incompatibilitate a fost sesizarea preşedintelui Consiliului Județean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru câţiva primari din judeţul Constanţa, care făceau parte din regia autonomă respectivă (RAJA Constanţa – n.r.), în cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuză că facem abuzuri. Dumnealui a iniţiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblităţi a fost şi sesizarea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, el însuşi aflându-se într-o situaţie de incompatibilitate, deoarece a făcut parte din acel consiliu de administraţie. El a făcut sesizarea pentru că acei primari se aflau în opoziție, probabil. Este un tipar de sesizare, în general, primarii sau aleşii locali îşi fac sesizări unii altora în funcţie de interesele politice pe care le au", a subliniat preşedintele ANI.

El a mai spus că şi în situaţia în care s-ar schimba legislaţia situaţia de incompatibilitate ar rămâne, deoarece legea nu se aplică retroactiv.

"Indiferent dacă legea se schimbă sau nu, situaţia de incompatibilitate rămâne. Am auzit nişte opinii că, dacă se schimbă legea, vor beneficia de legea mai favorabilă, acest lucru se întâmplă în penal. În acest caz, aceste situaţii de incompatibilitate rămân pentru că incompatibilităţile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactivă. Ei nu vor mai fi incompatibili din momentul în care legea va fi promovată şi publicată în Monitorul Oficial", a precizat Horia Georgescu.

Despre o presupusă nouă iniţiativă legislativă a vicepremierul Liviu Dragnea în acest sens, Georgescu a spus că nu are cunoştință cu privire la aceasta. "Dacă există, va urma parcurs de avizare instituţional. Vom vedea varianta care va fi propusă, vom analiza şi vom da un răspuns Ministerului Justiției", a spus el.

În privinţa protestelor anunțate de aleşii locali, Horia Georgescu a afirmat că de-a lungul existenței ANI au fost numeroase critici prin care se dorea desființarea instituției sau schimbarea managementului, iar aleşii locali trebuie să respecte legea, subliniind că aceştia au ştiut că se plasează într-o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese.

În urmă cu o lună, Agenţia Naţională de Integritate a descoperit că 42 de aleşi locali din judeţele Constanța şi Sibiu sunt incompatibili pentru că au sau au avut calitatea de reprezentanți ai localităţilor în Adunăriile Generale ale Acţionarilor din societăți comerciale de interes local, în timpul mandatelor de primari şi viceprimari.

Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară, a susţinut că aproximativ 1200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, conform "Gândul". Gâju, primar în comuna Cumpăna din judeţul Constanţa, se află şi ea în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în SC RAJA Constanţa, a notat sursa citată. Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibili sunt de la USL, iar 658 ar fi incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de Apă şi Canal. Gâju a susţinut, în declaraţia pentru "Gândul" că, în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiţiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea ar fi înaintat Ministerului Justiţiei o nouă formă a actului normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Georgescu: Numărul incompatibililor e exagerat.Aleşii locali vor să genereze o schimbare legislativă.
 Vizualizări articol: 782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Georgescu: Numărul incompatibililor e exagerat.Aleşii locali vor să genereze o schimbare legislativă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei