Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 186 (5393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc într-o expediţie de supraveghere a Dunării

Marţi, 13 August 2013 (14:02:58)

Experţi şi oameni de ştiinţă din România şi din alte şase ţări europene pornesc, marţi, într-o expediţie comună de supraveghere a Dunării, pentru a strânge informaţii privind parametrii de calitate ai fluviului care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de statele riverane.

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a anunţat că 18 experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, şi vor călători, între 13 august şi 26 septembrie, pe apele fluviului.

"Aflată la cea de-a treia ediţie, expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă. Ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), JDS 3 îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă", a precizat ANAR, într-un comunicat de de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Expediţia, organizată o dată la şase ani de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România.

ANAR precizează că din echipa internaţională fac parte şi trei experţi din cadrul instituţiei, respectiv Florentina Dumitrache (chimist), Claudia Nagy (biolog) şi Mary Crăciun (chimist).

"Echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 de km şi va trece prin toate cele 10 ţări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest interval, experţii vor efectua monitoring investigativ şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor şi biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate şi peşti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienţi, metale grele, micropoluanţi organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori se vor analiza la bordul vaselor si cea mai mare parte vor fi conservate, transportate şi analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europă", se mai arată în comunicat.

Navele expediţiei vor intra în România în 8 septembrie, iar în 26 septembrie vor ajunge la final, în Delta Dunării. În paralel cu activităţile echipei internaţionale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeaşi perioadă, o echipă de 20 experţi din cadrul ANAR va recolta probe de apă, de sedimente şi biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluenţa cu Dunărea.

"Probele vor fi prelevate din următoarele secţiuni, după cum urmează: Baziaş, Koronin, Şimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării (Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe). Ulterior, probele vor fi analizate în laboratoarele de calitatea apei de la Turnu-Severin, Craiova, Constanţa, Tulcea şi Laboratorul Naţional Bucureşti", a mai precizat ANAR.

Datele colectate pe parcursul JDS 3 vor constitui baza viitoare de analiză şi monitorizare a calităţii fluviului pentru următorii şase ani, pentru toate ţările riverane şi din bazinul Dunării şi vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării, putând constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare, a precizat sursa citată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc într-o expediţie de supraveghere a Dunării.
 Vizualizări articol: 682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc într-o expediţie de supraveghere a Dunării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei