Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 156 (5363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" rămâne în arest

Marţi, 9 Iulie 2013 (18:18:23)

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, acuzată de trafic de influenţă privind examenul de bacalaureat, rămâne în arest, a decis, marţi, Curtea de Apel Bucureşti, care i-a respins recursul faţă de măsura preventivă.

Hotărârea Curţii de Apel este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut, marţi, recursul formulat de Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorul prezent la şedinţă a arătat că fosta directoare trebuie să rămână în arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezintă

După ce a ascultat declaraţia Costicăi Vărzaru, el a arătat că încadrarea la acest moment pare să fie una blândă în raport de conturul situaţiei faptice ce este relevat de anchetă.

Procurorul a arătat că încadrarea juridică ar putea fi chiar mai gravă decât traficul de influenţă şi că directoarea Vărzaru lasă impresia, după declaraţiile de marţi, că "nici acum nu îşi asumă şi nu conştientizează gravitatea faptelor ei".

La rândul său, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a arătat judecătorilor că dacă Vărzaru nu ar fi dat declaraţii sincere în faţa anchetatorilor şi în faţa primei instanţei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio probă împotriva ei.

Avocatul a arătat că Vărzaru poate fi lăsată în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara, pentru că Tribunalul Bucureşti, care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele ei, a înţeles în mod eronat sinceritatea femeii, pe care a întors-o împotriva ei.

Moloman a mai spus că ea nu a încercat niciun moment să influenţeze martorii sau mersul anchetei, astfel că nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestării.

Totodată, avocatul le-a precizat judecătorilor că probele dosarului, până la acest moment, nu arată elementele constitutive ale faptei de trafic de influenţă pentru care este cercetată clienta sa.

Vărzaru a declarat că reprezentanta comitetului de părinţi i-a spus că s-au strâns 12.900 de lei, pentru a asigura "un minim protocol" şi pentru a "motiva" comisia de bacalaureat, precizând că i s-a cerut vicepreşedintelui comisiei "să ajute" elevii.

În ultimul cuvânt, fosta directoare a spus că îi pare rău pentru elevii ei şi pentru evenimentele prin care au trecut aceştia în ultima perioadă.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să "relaţioneze" cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea decizie de arestare, că faptele Costicăi Vărzaru sunt periculoase şi grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă. Instanţa a precizat că "se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani".

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba scrisă la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" rămâne în arest.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosta directoare a Liceului "Bolintineanu" rămâne în arest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei