Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 156 (5363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Răsturnare de situaţie

Decanul Baroului Suceava (Bota) a făcut plângere penală împotriva celui care i-a dat roba de avocat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în dosarul „falşilor avocaţi”, după ce trei dintre învinuiţii acuzaţi că au primit ilegal robe de avocaţi din partea fondatorului barourilor paralele din România, Pompiliu Bota, au făcut plângere penală împotriva acestuia din urmă, acuzându-l de înşelăciune.

 

Daniela Maxim: „Suntem nişte victime ale sistemului judiciar din România”

Printre cei care îl acuză pe Pompiliu Bota că i-a făcut avocaţi, deşi barourile sale erau în afara legii, se numără chiar decanul Baroului Suceava, D. B. M., dar şi colegii acesteia de barou, D. R. M. şi A. L. C.

Cei trei susțin că au fost induși în eroare de Pompiliu Bota, care le-a creat convingerea că structurile sale, paralele barourilor tradiționale de avocați, sunt perfect legale, iar ani de zile şi-au exercitat profesia, convinși că sunt perfect în regulă.

Chiar în momentul în care au fost încătușați de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi au petrecut o noapte în arestul poliţiei judeţene, cei trei au susţinut sus şi tare că e un abuz din partea anchetatorilor şi că au acte în regulă că exercită profesia de avocat legal.

Zilele trecute, însă, cei trei au dat-o la întors şi explică acum că, în urma argumentelor care le-au fost prezentate de anchetatori şi-au dat seama că structura din care făceau parte a fost una ilegală.

„S-au descoperit nişte înscrisuri de care noi nu aveam cunoștință. E vorba de mai multe hotărâri judecătoreşti prin care au fost dizolvate asociațiile care au stat la baza înfiinţării Barourilor Bota. Au fost extrase pasaje din acele hotărâri, iar nouă situaţia ne-a fost prezentată cu totul altfel (n.r. - de către Pompiliu Bota), astfel încât aveam reprezentarea că suntem în perfectă legalitate”, ne-a declarat ieri D. B. M..

Acesta a dat vina şi pe sutele de magistraţi din România care au contribuit şi ei la convingerea celor trei că îmbracă legal robele de avocaţi, prin soluţiile de neîncepere a urmăririi penală pentru exercitarea ilegală a profesiei de avocat. 

„Suntem nişte victime ale sistemului judiciar din România. Am fost induşi în eroare, o dată de domnul Bota, o dată de magistraţi”, mai arată D. B. M., cea care până acum două săptămâni era decanul Baroului Suceava (varianta Bota).

 

Dumitru Mândrilă: „Am conştientizat că baroul din care făceam parte e în afara legii”

D. R. M are acasă două soluţii de neîncepere a urmăririi penale în tot atâtea dosare în care a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat.

Mândrilă a contestat în instanţă ambele soluţii, iar judecătorii i-au respins acţiunile, confirmând practic faptul că avocatul e în legalitate.

Cu toate astea, şi D. R. M susţine că, la sfârşitul săptămânii trecute, după discuţiile pe care le-a avut cu procurorul de caz, a înţeles că structura din care făcea parte era una ilegală, însă, la fel ca şi în cazul Danielei Brânduşa Maxim, susţine că nu a ştiut că instanţele de judecată scoseseră în afara legii asociaţiile pe baza cărora Pompiliu Bota a clonat practic barourile tradiţionale şi şi-a deschis „fabrica de avocaţi”.

„Am conştientizat că baroul din care făceam parte e în afara legii. Nu ştiam de acele hotărâri judecătoreşti, dar şi soluţiile de neîncepere a urmăririi penale mi-au întărit convingerea clară că profesez în cadrul legal”, a arătat D. R. M.

Între timp, procurorii au schimbat faţă de cei trei măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu, cu cea de a părăsi ţara.

Aceeaşi măsură, de a nu părăsi ţara, a fost menținută vineri şi faţă de Pompiliu Bota, în urma recursului judecat la Tribunalul Suceava.

 

Reacţia lui Pompiliu Bota

Referitor la acuzaţiile de înşelăciune pe care i le aduce Dumitru Rolan Mândrilă lui Pompiliu Bota, acesta din urmă a aflat chiar la recursul de săptămâna trecută, declarând în faţa instanţei de judecată: „Roland Mândrilă e avocat de cinci ani în Baroul de la Suceava, iar recent chiar a primit o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, confirmată de instanţă, pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Deci, dacă eu l-am înşelat, înseamnă că l-au înşelat şi magistraţii”.

În dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, sunt cercetaţi penal în total 20 de „falşi avocaţi”, cum îi numesc anchetatorii.

Procurorii spun că aceştia ar fi înşelat aproape 600 de persoane, majoritatea din judeţ, şi că ani de zile au intrat ilegal cu dosare în sălile de judecată.

Pe lista învinuiţilor se află şi Marcel Dan Roibu - consilier local în municipiul Suceava, şi acesta fiind reţinut iniţial pentru 24 de ore, ulterior primind interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decanul Baroului Suceava (Bota) a făcut plângere penală împotriva celui care i-a dat roba de avocat.
 Vizualizări articol: 3486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Decanul Baroului Suceava (Bota) a făcut plângere penală împotriva celui care i-a dat roba de avocat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE trimis de
( 9 iul 2013, 12:27:54
A facut si impotriva tuturor magistratilor din Romania care au dat neinceperea urmaririi penale, au dat solutii la aceste NUP si/sau hotarari de achitare? Sau numai impotriva dl. Bota? Fiti mai expliciti va rog

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei