Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 156 (5363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spălare de bani

Valutistul Dan Gulei Andronic, acuzat de tranzacţii ilegale de peste 1.000.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Valutistul sucevean Dan Gulei Andronic, din Ipoteşti, a fost reţinut în cursul zilei de ieri de procurorii de la Botoşani, sub acuzaţia că a făcut parte dintr-o reţea de spălare de bani, evaziune fiscală şi cămătărie, reţea în care, în numai câteva luni de monitorizare, s-au făcut tranzacţii ilegale de peste un milion de euro.

Andronic se află pe o lista de şapte învinuiţi care au fost încătuşaţi ieri pentru 24 de ore şi, cel mai probabil, vor fi duşi astăzi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Restul indivizilor acuzaţi sunt valutişti din Botoşani.

 

Valutiştii se întâlneau la Dumbrăveni şi schimbau între ei sume uriaşe de bani

Luni dimineaţa, la primele ore, s-au făcut nu mai puţin de 15 percheziţii, nouă la Botoşani, şase la Suceava, fiind vizate – aşa cum au transmis anchetatorii printr-un comunicat de presă - şapte persoane cu vârste cuprinse între 39 şi 58 de ani.

La acţiune au participat poliţişti de la Serviciile de Investigarea Fraudelor din cele doua inspectorate judeţene de poliţie, Suceava şi Botoşani.

„În urma administrării probatoriului, poliţiştii au stabilit că, în perioada martie – iulie 2013, suspecţii s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile, ca urmare a desfăşurării de activităţi ilegale de schimb de valută şi cămătărie. Ulterior, sumele de bani obţinute din aceste activităţi ar fi fost introduse în circuitul economic legal, prin intermediul unuia dintre suspecţi, administrator al mai multor case de schimb valutar din municipiul Suceava, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii respective”, se arată în comunicatul anchetatorilor.

Practic, valutiştii din Botoşani adunau sumele provenite din schimbul valutar, cămătărie, tranzacţii imobiliare şi le trimiteau la Suceava, unde erau trecute prin punctele de lucru ale firmei valutistului Andronic, pentru a li se pierde urma. Banii erau ulterior aduşi înapoi la Botoşani şi introduşi pe piaţa neagra.

Surse judiciare susţin ca întâlnirile dintre valutiştii botoşăneni şi suceveanul Andronic aveau loc la Dumbrăveni, iar aici se făceau şi schimburile de valută. Printre sumele uriaşe de valută se aflau şi investiţiile unor oameni de afaceri din Botoşani, care au pus la dispoziţia grupării teancuri întregi de euro, dolari, lire sterline etc. pentru a fi rulaţi şi a scoate profit.

 

O avere întreagă confiscata la percheziţii

Anchetatorii arată că sumele de bani care au făcut obiectul tranzacţiilor ilegale, numai în perioada investigată (martie – iulie 2013) depăşesc 1.000.000 de euro.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit în casele suspecţilor peste 260.000 de euro, 33.000 dolari SUA, 60.000 de lire sterline, 7.000 de franci elveţieni, aproximativ 500.000 de lei şi peste un kilogram de bijuterii din aur, dar şi 600 de kilograme de cafea.

Restul învinuiţilor în acest dosar sunt: Vasile Gheorghiţă, de 41 de ani, Marcel Ungureanu, de 50 de ani, Petru Matei, de 58 de ani, Marcel Buraga, de 52 de ani, Jan Dreţcanu, de 50 de ani şi Aurel Matei, de 60 de ani, toţi din Botoşani.

 

Andronic, jefuit de ucigaşii lui Căjvănean

Dan Andronic a mai fost pe prima pagina a ziarelor. Se întâmpla in decembrie 2008, când a fost tâlhărit în curtea vilei sale din Ipoteşti. Două persoane mascate l-au atacat cu un spray iritant-lacrimogen, l-au lovit şi i-au luat o pungă din plastic, în care s-ar fi aflat în jur de 80.000 de dolari SUA.

Ulterior, poliţiştii i-au identificat pe autori. Era vorba de Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, şi Iulian Spatariu, ambii din Adâncata, doi dintre cei şase indivizi care au participat la jaful comis în plină stradă asupra unui alt valutist, Cristian Căjvănean, (n.r. - la 20 iulie 2009), soldat cu moartea acestuia din urmă, după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean.

În timpul jafului comis la vila lui Andronic, valutistul, deşi primise câteva jeturi de spray lacrimogen în faţă, s-a luptat cu agresorii, reuşind să-i smulgă lui Anton hanoracul, iar lui Spatariu cagula, obiecte vestimentare care au rămas, de altfel, la locul faptei. ADN-ul lui Spatariu avea să fie găsit ulterior pe cagula examinată de criminaliştii poliţiei.
„Legionarul” a mărturisit ulterior că se aşteptau ca Daniel Andronic să aibă asupra sa în jur de 1.000.000 de dolari SUA şi le-a arătat poliţiştilor şi locul de unde, anterior atacului, şi-au supravegheat victima, în zona pieţei agroalimentare din centrul Sucevei, unde Andronic făcea tranzacţiile cu valută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valutistul Dan Gulei Andronic, acuzat de tranzacţii ilegale de peste 1.000.000 de euro.
 Vizualizări articol: 11829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Valutistul Dan Gulei Andronic, acuzat de tranzacţii ilegale de peste 1.000.000 de euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Huuu smecherilor! trimis de
( 9 iul 2013, 15:25:13
in radauti in centru pe cand o astfel de destindere? sunt cativa smecheri cu jeepuri si audi pe colo...
Eu nu inteleg pe oamenii care au de schimbat valuta, la doi pasi sunt atatea banci si buticuri de schimb valutar si ei tot la smecheri merg...
2.   Radauti trimis de
( 9 iul 2013, 17:00:34
Da , intradevar....in Radauti in parcare e plin de ei si probabil ce fac ei e ilegal si stie toata lumea...mai ales politia.
Eu insa tot timpul schimb la ei...au un curs bun, sunt politicosi si se intampla rapid. La case sau la banca imi trebuie buletin si tre sa stau la coada. Daca n ar fi baietii ar trebui sa fac asta legal.
3.   HA! HA! HA! HA! HA! trimis de
( 9 iul 2013, 19:00:03
Despre ce vorbim noi aici???
Astia sunt scosi in fata, in spatele lor sunt oameni cu bani care din anii 90 pana acum conduc judete intregi!
JUSTITIA e o minciuna! banii numesc oameni in functii de decizie si sunt manipulati!!
ASA E SI IN JUSTITIE! TOATE SUNT CU DIRECTIE!!!!
chiar credeti ca toti suntem veniti cu pluta, nu vedem ce se intampla!!!
4.   Pt.prosti! trimis de
( 9 iul 2013, 21:38:15
Mai prostilor,dar ce sunteti asa invidiosi pe oamenii care se descurca,cum unul se ridica un pic ,hop sa-i dam in cap,de ce nu faceti si voi si sa va descurcati ca cei care schimba valuta in Radauti,ca in exemplul de mai sus,turnatori au fost in vremea lui Ceausescu si acuma sunt mai rai si mai multi,rusine sa va fie!
5.   Ptr mama lui kante trimis de
(10 iul 2013, 04:50:54
Doamna spuneti va rog copilului d voastra ca acesti domni ...spre diferenta de majoritatea romanilor...nu platesc taxe la stat....deci e ilegal. ilegal este si atunci cand cineva intra peste voi in casa si va impusca....deci nu e corect.
6.   Domnule wittman trimis de
(10 iul 2013, 08:14:42
ce sunt alea taxe la stat,ce face statul cu acei bani,nu cumva acest sistem de taxe si impozite,multe din ele ilegale,sunt facute de acea mana de indivizi care vor sa ne faca sclavi ai unui sistem totalitar iar mai apoi apar acesti indivizi gen valutisti care incearca sa fraudeze,deci sistemul este gresit,iar dumneata nu compara frauda cu violenta.
7.   Confiscate averile trimis de
(10 iul 2013, 10:04:44
confiscate toate averile care nu pot fi dovedite prin acte si ma refer la asa numiti ,,oameni descurcareti,,
oricum politia radauti este o rusine ,,baietii ,,fac chete zilnic pentru politisti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei