Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 134 (5341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru bănci de sânge şi ţesuturi în spitale

Joi, 13 Iunie 2013 (19:17:50)

Ministerul Sănătăţii are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru finalizarea unui proiect Phare din 2006 care vizează deschiderea unor bănci de sânge şi de celule în spitale, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern supus dezbaterii publice.

Proiectul prevede alocarea sumei de 31.962.000 lei, inclusiv TVA, pentru anii 2013, 2014 şi 2015, în vederea îndeplinirii obiectivelor proiectului "Sprijinul destinat autorităţilor de sănătate din România pentru implementarea directivelor UE privind băncile de sânge - unităţile de transfuzie - din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane".

"Este necesar ca Ministerul Sănătăţii să întreprindă demersurile necesare în vederea includerii în bugetul de stat a sumelor necesare în fişa de proiect (...) Prin implementarea acestui proiect, se asigură o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate şi a unor soluţii terapeutice moderne, cu adânc răsunet în starea de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi şi celule şi clinici specializate din alte ţări. În absenţa implementării acestui proiect şi deci şi a unui control eficace în domeniile menţionate, riscurile sunt sporite şi relaţia inter-europeană, şi nu numai, cu celelalte reţele de bănci de ţesuturi şi celule devine imposibilă, contrar directivelor europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, implementarea proiectului va duce la creşterea numărului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

Astfel, vor scădea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care îşi găsesc rezolvarea prin transplant, au precizat iniţiatorii.

Termenul de transpunere a directivei europene privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de țesuturi și celule a fost 31 august 2008.

România a raportat la Comisia Europeană transpunerea directivei, însă, în privința băncilor de țesuturi și celule, prevederile directivei nu au fost aplicate nici până în prezent.

"Deci suntem în întârziere cu 5 ani în domeniul transplantului de țesuturi și celule. Pentru îndeplinirea acestor obligații, România a propus încă din 2005 și Comisia Europeană a aprobat, proiectul Phare 2006/018-147.03.11, el având termen de implementare noiembrie 2008", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul de HG se află în dezbatere publică până la 13 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru bănci de sânge şi ţesuturi în spitale.
 Vizualizări articol: 2355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
MS are nevoie de aproape 32 de milioane de lei pentru bănci de sânge şi ţesuturi în spitale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei