Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 134 (5341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa: Prevederile din OUG 55 impun impozitarea cu 85% a tuturor salariilor compensatorii

Joi, 13 Iunie 2013 (13:54:07)

Reprezentanţii CNS "Cartel Alfa" susţin că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare conţine prevederi ambigui care impun impozitarea cu 85 la sută a tuturor salariilor compensatorii şi altor drepturi ce se pot acorda potrivit contractelor de muncă.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" susţine că prevederile din OUG 55/2013 referitoare la impozitarea salariilor compensatorii cu 85 la sută sunt general valabile.

"Aşa cum a fost formulată, OUG nr. 55 impune impozitarea tuturor salariilor compensatorii şi a altor drepturi care se pot acorda, conform legii şi prevederilor din contractele de muncă, «angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consiliile de administraţie şi consilii de conducere». În conformitate cu dispoziţiile din Constituţie, un text de lege nu se poate aplica unor categorii strict precizate de persoane, pentru că aceasta presupune discriminarea pe criterii profesionale, astfel că prevederile OUG 55 se aplică tuturor, indiferent dacă este vorba de angajaţi din companiile de stat, companii private sau instituţii bugetare", se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa".

Reprezentanţii "Cartel Alfa" avertizează că aceste consecinţe sunt imediate şi reclamă lipsa unui dialog social real între Guvern şi organizaţiile patronale şi cele sindicale, dar şi lipsa de expertiză, precum şi dorinţa de a lansa texte de lege populiste, care se întorc "împotriva cetăţeanului de rând şi a celui cu venituri mici", anulând măsuri elementare de protecţie socială.

"Ambiguitatea textului OUG 55 determină generalizarea măsurii, astfel că salariile compensatorii primite, de exemplu, de un şef de birou sau şef de atelier (poziţie considerată conform ordonanţei ca fiind o funcţie de conducere), dintr-o oarecare instituţie bugetară sau întreprindere privată sau de stat din România, sunt impozitate cu 85 la sută. Situaţia este hilară şi duce la sacrificarea unor lucrători în numele unui demers populist făcut pe genunchi. Conform Ordonanţei, orice salarait cu o funcţie de conducere care primeşte o formă de susţinere financiară pentru reconversie profesională, în urma încetării contractului de muncă, va avea aceste venituri impozitate cu 85 la sută", susţin reprezentanţii "Cartel Alfa".

În opinia CNS "Cartel Alfa", impozitarea cu 85 la sută a "veniturilor compensatorii uriaşe" ale celor cuprinşi în Autoritatea de Supraveghere Financiară este justificată şi aminteşte că sindicatele au făcut de mai multe ori apel la solidaritate socială, la o politică fiscală bazată pe impozitare graduală, cât şi la sancţionarea mandataţilor statului care stabilesc salarii inacceptabile comparativ cu funcţii similare din state dezvoltate.

"Dar aplicarea acestor măsuri trebuie făcută corect, fără a-i afecta pe angajaţii cu salarii mici şi medii. Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» solicită Guvernului să intre de îndată în dialog cu partenerii sociali şi să modifice de urgenţă prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr 55", se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a anunţat că miercuri Corpul de Control al Guvernului va efectua verificări privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în condiţiile în care din ordonanţa aprobată de Executiv rezultă că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru foştii membri ai comisiilor din comasarea cărora a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administraţie şi de conducere, la încetarea contractului de muncă înainte de termen.

"Vorbim de cele trei comisii care au existat până la momentul la care s-au unit în ASF, şi anume CSA, CNVM şi Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplică la cei care au făcut parte din aceste trei comsiii şi care şi-au votat singuri 20 sau nu ştiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în şedinţa de Guvern, asta am aprobat", a spus Ponta.

Premierul a prezentat formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi foşti membri de comisii care au format ASF, arătând că acei funcţionari care "se cred mai deştepţi decât Guvernul" vor fi demişi.

"Văd că adoptăm în Guvern acte normative şi, după aia, se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios pentru toţi miniştrii: noi degeaba decidem în şedinţa de guvern, că ne conduc funcţionarii. Am în faţă textul decis în Guvern: «Prin excepţie de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaților cu funcții de conducere şi persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în consilii de conducere din cadrul ASF şi din cadrul autorităţilor care se reorganizează prin ordonanţa de înfiinţare a ASF». Deci, asta am adoptat noi în şedinţa de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva. Aveţi mare grijă, vreau să şi dăm afară pe cine dintre funcţionari se crede mai deştept decât Guvernul, dar să ştiţi că nu e un caz izolat: e valabil şi în Secretariatul General al Guvernului, şi la dumneavoastră. Vreau să vă conduceţi ministerele, să vă faceţi ordine, să-i supravegheaţi şi să-i daţi afară, că Legea funcţionarului public permite, din păcate, să faci o mulţime de gafe şi tot să rămâi în funcţie, dar sunt convins că există şi posibilităţi legale de a-i sancţiona pe cei care ne pun în situaţii penibile", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

La momentul ordonanţei, Guvernul a anunţat că această impozitare de 85% va fi aplicată doar pentru plăţile compensatorii la care au dreptul foştii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dar forma ordonanţei publicate în Monitorul Oficial după decizia Guvernului nu se referă la aceşti foşti membri, ci la toţi angajații cu funcții de conducere şi persoanele care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere, de aici rezultând că se aplică atât la nivelul întregului sector de stat - nu doar pentru membrii celor trei foste comisii - cât şi pentru mediul privat.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută privind Autoritatea de Supraveghere Financiară include trei mari articole, dintre care unul modifică articolele din ordonanţa de înfiinţare a ASF reducând numărul de membri, al doilea mare articol stabileşte că, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizații/sume compensatorii acordate, în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere", iar ultimul mare articol reglemntează condiţiile de demitere a managerilor de spitale.

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa: Prevederile din OUG 55 impun impozitarea cu 85% a tuturor salariilor compensatorii.
 Vizualizări articol: 830 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa: Prevederile din OUG 55 impun impozitarea cu 85% a tuturor salariilor compensatorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei