Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 131 (5338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 3.500 de notificări noi în 2012, prin Sistemul european rapid de alertă pentru alimente

Luni, 10 Iunie 2013 (16:41:05)

Peste 3.500 de notificări noi au fost înregistrate în 2012 în Sistemul european rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF), în scădere cu 7,8 la sută faţă de 2011, dintre care 526 au fost alerte, potrivit raportului anual cu privire la RASFF, publicat luni de Comisia Europeană.

Raportul arată că aproape jumătate din notificările din anul 2012 au avut ca obiect produse alimentare şi furaje respinse la frontierele UE din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru siguranţa alimentară, potrivit unui comunicat al CE.

"Deşi scandalul cărnii de cal, care a ţinut prima pagină a ziarelor, nu aparţine acestei perioade de raportare, trebuie menţionat faptul că autorităţile pentru siguranţa alimentelor din UE au putut face schimb rapid de informaţii datorită existenţei RASFF. Ca urmare, produsele au fost identificate şi retrase de pe piaţă", a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor.

Acesta a mai spus că CE "intenţionează să extindă aria de aplicare a RASFF la lupta împotriva fraudei în domeniul alimentar".

În 2012, numărul de notificări prin sistemul RASFF a atins un total de 8.797, dintre care 3.516 au fost notificări noi (40 la sută), 5.281 fiind notificări complementare (60 la sută). Aceste cifre arată o scădere cu 7,8 la sută a notificărilor noi şi o scădere cu 1,2 la sută a notificărilor complementare.

Totalul de 526 de notificări de alertă privind riscuri grave identificate în produse aflate pe piaţă, este în scădere cu 14 la sută în comparaţie cu 2011.

Din cele 3.516 notificări noi transmise prin sistemul RASFF în 2012, 332 au fost legate de furaje (9,4 la sută) şi au fost inventariate 299 notificări (8,5 la sută) privind materiale care vin în contact cu alimentele. Astfel, 2 885 de notificări noi au fost legate de produsele alimentare, procentele fiind similare cu cele din 2011.

În septembrie 2012, Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară din Republica Cehă a informat RASFF cu privire la persoanele care suferă de intoxicaţie cu metanol în urma consumului de băuturi spirtoase "în vrac". În acest caz, falsificarea băuturilor spirtoase a avut consecinţe devastatoare şi a condus la 36 decese. Autoritatea cehă a utilizat canalul RASFF pentru a informa de urgenţă şi a ţine la curent partenerii UE cu privire la investigaţiile acesteia şi cu privire la măsurile pe care le-a luat.

Deoarece RASFF este în primul rând o platformă pentru schimbul de informaţii privind siguranţa alimentelor, atât scandalul metanolului din Republica Cehă, cât şi scandalul cărnii de cal, au contribuit la necesitatea legitimă de a face schimb de informaţii cu privire la cazurile de fraudă în domeniul alimentar, acesta fiind un fenomen emergent. Pentru a aborda acest aspect, Planul de acţiune în cinci puncte al Comisiei vizează eliminarea lacunelor identificate în urma scandalului cărnii de cal şi include stabilirea unei proceduri pentru schimbul rapid de informaţii şi alerte pentru cazurile care pot constitui fraudă în domeniul alimentar.

Reţeaua RASFF oferă un schimb rapid de informaţii între statele membre şi Comisie în momentul în care se detectează riscuri pentru sănătatea umană în lanţul alimentar şi furajer. Toţi membrii RASFF (UE-27, Comisia, Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentară - EFSA, Autoritatea AELS de Supraveghere, Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia) au un serviciu 24 de ore din 24 pentru a se asigura că notificările urgente sunt trimise, primite şi soluţionate în mod colectiv şi eficient. Datorită RASFF s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranţa alimentară înainte ca ele să producă probleme consumatorilor, se mai spune în comunicatul CE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 3.500 de notificări noi în 2012, prin Sistemul european rapid de alertă pentru alimente.
 Vizualizări articol: 613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 3.500 de notificări noi în 2012, prin Sistemul european rapid de alertă pentru alimente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei